TOEN!, editie 4: De Koude Oorlog, is uit!

Hét online geschiedenismagazine neemt je mee terug naar de tijd van de Koude Oorlog. Laat je verrassen door onbekende verhalen, gebeurtenissen en muziek. Of bezoek de resten van de Koude Oorlog in Nederland.

Je hoort het de laatste tijd regelmatig: De Koude Oorlog is terug. De huidige verstandhoudingen in de wereld doen ons terugdenken aan de tijd van toen.

Maar nee: de Koude Oorlog is niet terug. Elke weldenkende historicus weet namelijk dat de geschiedenis zich niet herhaald en dat een mindere verstandhouding tussen de Verenigde Staten en Rusland wellicht op de Koude Oorlog lijkt, maar zeker niet een herhaling van de ‘vorige’ is. Dat was kille relatie tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oosten. Dat laatste experiment heeft gefaald. De Koude Oorlog is voorbij.

Het was een gekke tijd, die periode tussen 1945 en 1991. Onzeker, maar ergens ook wel weer veilig. Zeker, de dreigende retoriek en het enorme arsenaal aan wapens waren genoeg voor een continue angst. Aan de andere kant: geen van de hoofdrolspelers was bereid om té ver te gaan. En zolang De Muur er was en de communisten achter het IJzeren Gordijn bleven, was het prima leven in de Koude Oorlog.

Pas ná de Koude Oorlog bleek de wereld onveiliger te zijn én snel te worden. De vijand werd minder duidelijk. De technieken geavanceerder. De bereidheid om veel slachtoffers te maken groter.

De Koude Oorlog levert nog steeds mooie plaatjes op, zoals deze foto van het vliegtuigkerkhof, The Boneyard, in Arizona. Als onderdeel van overeenkomsten werden wapens en ander materiaal vernietigd.  Dit zou in het openbaar gebeuren. Satellieten konden dan opnames maken, en zo hielden de landen elkaar in de gaten.

En wij hen ook: dankzij Google Maps. Wel zo’n veilig gevoel.

Jan-Wolter Smit, hoofdredacteur TOEN!

Hier ga je naar her nieuwe nummer van TOEN!

P.S: Ben je docent? Gebruik dan de interactieve LessonUp-lessen, met één druk op vanuit TOEN! te geven.

TOEN! in de toekomst direct in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan via dezelfde link.

Schrijf je in voor TOEN!