Toetanchamon is het resultaat van incest #5

Toetanchamon is het resultaat van incest. DNA onderzoek toont aan in welke mummies de grootouders, vader, moeder en zuster van Toetanchamon verpakt zitten. Bovendien blijkt zijn familie op incestueuze wijze met elkaar verbonden. Hoe zit dat?

Dit artikel is nummer 5 in de reeks van elf incestueuze relaties uit de geschiedenis.

Toetanchamon incest

Toetanchamon. Bron: wikimedia commons.

Howard Carter vond in 1922 een unieke (want grotendeels intacte) graftombe in de Vallei der Koningen, Egypte. Sindsdien kent bijna iedereen de beeltenis van de sarcofaag van Toetanchamon.

Toetanchamon was een farao van Egypte, 1332-1322 voor Christus. Elke farao was zowel de politieke als de religieuze leider. Meer nog dan dat: hij werd beschouwd als een levende god op aarde.
Osiris en Isis

Als god stamde de farao vanzelfsprekend van eerdere goden af. Volgens Egyptische mythologie was de god Osiris de eerste koning van het land. Hij was de god van de doden en onderwereld, maar ook van aarde en vegetatie. Zijn lichaam lag in de eerste sarcofaag. De Egyptenaren geloofden dat een dode farao na zijn dood door middel van mummificatie en begrafenisrituelen één werd met Osiris in de onderwereld, maar ook op aarde terugkeerde in de vorm van zijn zoon Horus. Horus was de zoon van Osiris met zijn zus Isis. Hij nam zijn zuster tot vrouw om de bloedlijn puur te houden.

De familie van Toetanchamon

In de Egyptische dynastieën wemelt het van de broer-zus-huwelijken. Sinds kort weten we met zekerheid dat ‘King Tut’, zoals Toetanchamon ook wel liefkozend genoemd wordt, niet alleen het resultaat was van zo’n huwelijk, maar dat zijn eigen vrouw tevens zijn halfzus was.

Vijf jaar geleden werden de resultaten van baanbrekend onderzoek gepresenteerd. Van de mummie van Toetanchamon en van tien andere mummies die vermoedelijk familie van hem waren, was DNA afgenomen. Dankzij analyse van deze flarden DNA leren we eindelijk de familie van Toetanchamon beter kennen.

Farao Amenhotep III was zijn grootvader. De vrouw van Amenhotep, Tiye was zijn grootmoeder. Zij hadden twee zonen, waaronder de opvolger van Amenhotep: Achnaton. Hij blijkt de vader van Toetanchamon.

Toetanchamon had ook een moeder. Wie is zij? Mummie KV35YL. Haar naam is onbekend. Wel is op basis van haar DNA duidelijk dat deze mummie de ‘mammie’ van Toetanchamon is. Minstens even interessant is dat zij een dochter is van Amenhotep en Tiye en dus een volle zus van Achnaton.

Toetanchamon was het resultaat van een incestueuze relatie. Verder bewijst het DNA onderzoek dat zijn eigen vrouw, Ankhesenpaaten, dezelfde vader heeft. Zij is dus zijn halfzus. Tot slot zijn er nog twee kleine mummies met daarin de stoffelijke resten van doodgeboren kindjes. Dit waren kinderen van Ankhesenpaaten en Toetanchamon.

Achnaton (farao van 1353-1336 v. Chr.)

Achnaton staat bekend om zijn poging het Egyptische pantheon af te schaffen en één god te aanbidden: zonnegod Aton. Achnaton beschouwde zichzelf als de aardse verschijningsvorm van Aton. Na zijn dood verloor de Aton-cultus snel aan kracht. Toetanchamon heet in eerste instantie Toetanchaton, maar veranderde later zijn naam omdat hij terugkeerde naar de oude goden, inclusief oppergod Amon.

Achnaton werd in 1336 v. Chr. opgevolgd door Nefertiti (1336-1333). Daarna volgde Schmenkare (1333-1332), die al snel overleed. Toen was Toetanchamon aan de beurt.

Toetanchamon (farao van 1332-1322 v. Chr.)

Toetanchamon werd op negenjarige leeftijd farao. Zijn gezondheid was slecht en hij werd niet oud: hij stierf tien jaar later. Die slechte gezondheid heeft waarschijnlijk te maken met zijn inteelt afkomst. Zo had hij een klompvoet die het gevolg was van een slopende botziekte en kon hij daardoor alleen maar leunend op een stok vooruit komen. Verder had hij:

  • een gespleten gehemelte
  • een verwrongen wervelkolom
  • een niet geheelde breuk in zijn rechterbeen (vergeet die wandelstok: geef die jongen krukken of een rolstoel!)
  • malaria

Zijn leven was niet benijdenswaardig, al was hij dan een levende god.

Bekijk de interactieve stamboom van Toetanchamon op nationalgeographic.com

Meer schandalige seks op Historiën

11 incestueuze relaties uit de geschiedenis (overzicht en inleiding)

Schandalige seks special

Bronnen

Cox, Simon, De geheimen van het oude Egypte (Amsterdam 2007), vertaling van: An A to Z Ancient Egypt (Edinburgh/Londen 2006)

Hawass, Zahi, King Tut’s Family Secrets, september 2010 (nationalgeographic.com)

The medicalbag.com, impact of royal inbreeding part III, 5 juni 2014 (themedicalbag.com)

Wilkinson, Toby, Het oude Egypte: opkomst en ondergang van een beschaving (Amsterdam 2011), vertaling van: The rise and fall of Ancient Egypt: the history of a civilisation from 3000 BC to Cleopatra (Londen 2010)

[bol_product_links block_id=”bol_562d3f8399d38_selected-products” products=”1002004006283966,1001004004702654,1001004010943275″ name=”Toetanchamon” sub_id=”” link_color=”D68F00″ subtitle_color=”D6982D” pricetype_color=”FF642B” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFBD7A” border_color=”D27700″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tim Wachelder

Tim Wachelder studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in Europese Expansiegeschiedenis. Behalve over koloniale geschiedenis schrijft hij ook over militaire, culturele en Nijmeegse geschiedenis. Sinds 2007 is hij webredacteur bij Historiën.

More Posts

4 Reacties op Toetanchamon is het resultaat van incest #5

Schrijf je in voor TOEN!