Tour de France-interview Lars Boom

De Tour de France heeft in het verleden een aantal roemruchte Nederlandse winnaars gehad. In dit interview Lars Boom over het verleden, heden en de toekomst van de Tour en zijn eigen kansen. 

 

Lars Boom: “Utrecht is een fantastische stad voor een Tour-start”

Lars_Boom_TDF_2013_(Cropping)

Lars Boom. Bron: Wikipedia

Lars Boom zal begin juli aan de start staan van de Grand Départ van de Tour de France in Utrecht. Als een van de eerste renners verkende hij het parcours van de proloog. Boom is ploeggenoot van de laatste Tour-winnaar, Vincenzo Nibali. Dit jaar gaat Boom de Italiaanse kampioen assisteren om de Ronde van Frankrijk opnieuw te winnen. Of dat lukt is nog de vraag, maar kansrijk is Nibali zeker. Voormalig wereldkampioen Veldrijden en winnaar van etappes in de Tour en Vuelta, Lars Boom, kijkt erg uit naar de Tourstart in Utrecht. Boom vindt Utrecht een perfecte plaats om het grootste wielerspektakel ter wereld van start te laten gaan. Over de toekomst van het Nederlandse wielrennen is hij positief. Boom: “We zullen zeker weer de Tour gaan winnen.”

Hoe was het om het parcours van de Tour-proloog te rijden ?

Lars Boom: “Een proloog is altijd speciaal, helemaal in “eigen huis”. Ik ben niet iedere dag met de proloog bezig, maar weet dat ik een goede proloog in de benen heb. Het is fijn het parcours al een keer gezien te hebben. Onbewust gaat het toch een beetje in je hoofd zitten en ik zie er naar uit in Utrecht te mogen presteren.”

Wat vind je van het traject?

Lars Boom: “Het is absoluut een proloog met mogelijkheden waar de specialisten zich volledig uit kunnen leven!”

Vind je Utrecht een mooie locatie voor de start van de Tour ?

Lars Boom: “Utrecht is een fantastische stad voor een Tour start. Het is hoe dan ook bijzonder de Tour weer in Nederland te hebben.”

Wie denk je dat de proloog in Utrecht (rit 1) gaat winnen ?

Lars Boom: “Laten we eerst de deelnemerslijst maar eens afwachten. Een proloog is, zeker in de Tour, heel specialistisch werk. Alles moet kloppen, de beste renners van de wereld starten er en alle renners zijn in vorm, het draait om details. Alles moet zogezegd op zijn plek vallen, misschien mag ik zo’n dag beleven.”

Zie je zelf mogelijkheden voor etappe 2 naar Zeeland (Neeltje Jans)?

Lars Boom: “De etappe naar Neeltje Jans is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het zal een uiterst nerveuze Tour etappe zijn. Iedereen wil op de eerste rij fietsen. De klassementsrenners moeten van voren gehouden worden net als de sprinters. Voor alle ploegen is op de eerste rij geen plek. De wegen en het weer zullen het mogelijkerwijs nog nerveuzer maken. Als het allemaal meezit zal ik aan de zijde van de tourwinnaar van vorig jaar mogen starten. Dat geeft verplichtingen en zal ook op deze etappe een stempel drukken. Ik kan daar wel mee om!”

Wie voorspel je als Tour-winnaar van dit jaar?

Astana ploeg_-_Tour_de_Romandie_2009-2

Team Astana in 2009. Bron: Wikipedia

Lars Boom: “Laat deze maar uit onze Astana-ploeg komen;-)”

Wie wordt volgens jou de belangrijkste Nederlandse kandidaat in de Tour dit jaar?

Lars Boom: “Ik denk dat wij als Nederlanders een goede bijdrage aan de Tour kunnen leveren en op het hoogste niveau met de besten mee kunnen. Het afgelopen jaar won ik een etappe en dat was niet alleen voor mezelf, maar ook voor het wielrennen geweldig. Met de Tourstart in Utrecht zullen we allemaal nog gemotiveerder zijn en dat is voor iedereen fantastisch.”

Wat is de voornaamste kwaliteit die een renner nodig heeft om de Tour te rijden en/of te winnen? Is dat: talent, mentaliteit, werkkracht, een goede ploeg, zelfvertrouwen, geluk of een combinatie van al deze zaken ?

Lars Boom: “Naast talent moet je als renner belastbaar zijn en een grote motor hebben zoals ze dat noemen. Daarvoor zul je veel vlieguren in de benen moeten hebben en hard moeten trainen. Daarnaast moet tegenwoordig alles kloppen, maar mentaliteit is uiteindelijk wat naar mijn idee het verschil maakt. Ieder tot slot zijn eigen specialisme.”

Wat was je moeilijkste en/of zwaarste moment ooit in de Tour?

Lars Boom: “Ieder Tour loop je tegen zware momenten aan. Ook de dagen dat je niet fit bent zul je moeten overleven in de wetenschap dat de Tour drie weken duurt. Sommige dagen is er de euforie, andere dagen is het simpelweg een hard bestaan.”

En wat was je mooiste moment in de Ronde van Frankrijk ? Je eigen etappe-winst misschien?

Lars Boom: “Na dagen van afzien is het net zo mooi rondom een rustdag vrouw en kinderen weer te zien, maar de etappewinst staat in de boeken en nemen ze me niet meer af!”

Joop_Zoetemelk

Joop Zoetemelk. Bron: Wikipedia

Wordt de Tour inderdaad door veel rusten in bed gewonnen zoals Joop Zoetemelk wel eens beweerde ?

Lars Boom: “De verhouding arbeid en rust luistert in het wielrennen heel erg nauw. Je moet goed naar je lichaam luisteren en het door en door kennen. Wielrennen heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld, maar de Tour zal altijd de Tour blijven. Joop weet waar hij over praat!!”

Oud-renner Erik Dekker heeft eens gezegd dat “wielrennen de enige echte sport is. De overige sporten zijn spelletjes.” Ben je het daar mee eens?

Lars Boom: “Laat ik niet over andere sporten oordelen. In zekere zin is wielrennen natuurlijk ook gewoon een spelletje, maar we nemen het wel heel serieus! Ik beleef veel plezier aan het fietsen, maar denk dat hij bedoelt aan te geven dat wielrenner zijn een hard vak is. Daar ben ik het wel mee eens.”

Wielrennen wordt wel eens een katholieke sport genoemd. Wat denk je van zo’n uitspraak ?

Lars Boom: “Het zal met het verleden van de sport te maken hebben. De heroïek, de romantiek, de verhalen. Het is wat wielrennen bijzonder maakt!”

Wie zou er sportief wel eens positief kunnen gaan opvallen in de komende Tour ?

Lars Boom: “Wie niet! De Tour staat garant voor mooie wielersport. Iedere dag worden er weer verhalen geschreven. Iedere renner heeft zijn eigen verhaal zoals iedere fietser zijn eigen verhaal schrijft telkens iedere rit. Het maakt sport en wielrenen in het bijzonder zo mooi.”

Zie je in de toekomst een Nederlander ooit nog de Tour winnen ?

Lars Boom: “Nederland als wielerland telt mee. We zullen zeker de Tour weer winnen!”

Wie kan dat zijn?

Lars Boom: “Dat laat zich niet voorspellen. Het is niet eenvoudig een klassieker of rit te winnen, laat staan een Tour-etappe of de Tour. Er komt heel veel bij kijken. Je moet kunnen klimmen en tijdrijden. Wilco Kelderman heeft aangetoond dat te kunnen, maar daarmee ben je er nog niet. Was het maar zo makkelijk! Misschien toch maar eens aan Joop Zoetemelk vragen.”

Vincenzo_Nibali_TDF2012

Vincenzo Nibali. Bron: Wikipedia

Wat verwacht je zelf te kunnen presteren in de komende Tour ?

Lars Boom: “Ik hoop aan de zijde van de Tourwinnaar van het afgelopen jaar, Vincenzo Nibali, te kunnen starten. Ons doel zal dan heel duidelijk zijn!”

Bedankt voor het interview.

http://www.larsboomofficial.com

 

[bol_product_links block_id=”bol_5565bc33abc7b_selected-products” products=”9200000040458703,9200000040302314,9200000040540849,9200000040458395,9200000037556176,9200000040302316″ name=”tour” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Schrijf je in voor TOEN!