Een bijzondere inkijk in De Franse Tijd

Twee boeken over de Franse Tijd; de recensies nodigen uit om de boeken te kopen en te lezen. Spraakmakende titels die tot de verbeelding spreken. De vakantie kan beginnen.

Antihelden – Joost Welten

Kaft van het lijvige boek Antihelden

Kaft van het lijvige boek Antihelden

Bijzondere levens van gewone mensen uit de tijd van Napoleon.

‘Revolutie en oorlog zijn al wat de klok slaat in de Franse Tijd (1794 – 1815). De dynamiek van deze periode is grenzeloos. Overal stort de oude wereld in en begint de moeizame opbouw van een nieuw soort samenleving. Hoe houden gewone mensen zich staande in een tijd waarin alle zekerheden wegvallen? Beleef mee hoe antihelden van allerlei slag overleven in crisistijd. In niet eerder ontdekte brieven, dagboeken en kronieken geven zij zichzelf bloot: verlangen, hartstocht, overspel, seks, werken, wonen, geloven, lijden en sterven komen samen in indringende levensverhalen. Kijk door de ogen van een havenarbeider, kanaalgraver, koetsier, koster, student, rentenier, apotheker, soldaat en officiersvrouw en ontdek een wereld die verrassend dicht bij je staat’, zo luidt de tekst op de achterflap van dit boek.

Kindsoldaten en andere personen

Personen zoals kindsoldaat Jan Willem van Wetering, koetsier Conrad Vlecken, de Roermondse officiersvrouw Ida Janssens passeren de revue. Dit alles tegen de achtergrond van een roerige tijd met vele maatschappelijke veranderingen en dreigend oorlogsgeweld.

Een lijvig boek met buitengewoon uitmuntende verhalen over ‘bijzondere gewone’ mensen en fraaie afbeeldingen. ‘Antihelden’ geeft een bijzondere en persoonlijke inkijk in het dagelijks leven van ‘gewone’ burgers tijdens de Franse Tijd. Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in De Franse Tijd.

Dit boek nodigt uit tot het lezen van het tweede:

Een minister op dienstreis – Baron Willem Frederik Roëll. W.F. Roëll in 1807 per koets door Frankrijk.

Een reisverhaal ingeleid en bewerkt door Mr.A.M.Elias

Wie was Roell? Dit boek ontrafelt dat mysterie en openbaart een spannende reis

Wie was Roell? Dit boek ontrafelt dat mysterie en openbaart een spannende reis.

Met deze achterflaptekst: ‘In 1807 viel Nederland als Koninkrijk Holland onder de invloedssfeer van het grote Franse imperium van keizer Napoleon Bonaparte. Koning van Holland was diens broer Lodewijk Napoleon, die zich in de zomer van 1807 in het zuiden van Frankrijk ophield om in de heilzame baden van Cauterets in de Pyreneeën op krachten te komen. Zijn eerste minister W.F. Roëll volgde de koning naar het zuiden om staatszaken met hem door te spreken. Roëll reisde per koets en gedurende de lange tocht hield hij een uitgebreid reisdagboek bij waarin hij alles wat hij beleefde, noteerde. En dat was veel want Roëll maakte van zijn dienstreis een toeristische tocht. Hij bezocht talloze toeristische bezienswaardigheden, variërend van de Parijse theaters tot de Romeinse resten in Zuid-Frankrijk’, wordt dit bijzondere boek geïntroduceerd.

Wie was Willem Frederik Roëll?

Hij werd in 1767 geboren in Amsterdam, en hij volgde onderwijs aan de Latijnse school te Gouda. In Leiden studeerde hij filosofie en rechten en in 1788 werd hij benoemd tot commissaris van de 100e en 200e penning. Een jaar later volgde een benoeming tot commissaris van zeezaken, gevolgd door benoemingen tot commissaris van de boedelkamer, schepen en pensionaris van Amsterdam.

Een bloeiende politieke carrière volgde, en Roëll werd benoemd tot lid en secretaris van het gedeputeerd bestuur van Holland, en later tot lid van de landelijke commissie voor de Waterstaat en minister van Buitenlandse Zaken. In 1813 werd hij lid van de commissie die de Grondwet ontwierp. Röell was de eerste Kanselier van de Orde van de Nederlandse Leeuw, en in 1815 verhief Willem I hem in de adelstand.

Koning Willem de eerste, de tweede koning van Nederland, na Lodewijk Napoleon.

Koning Willem de eerste, de tweede koning van Nederland, na Lodewijk Napoleon.

Roëll genoot veel vertrouwen van koning Lodewijk Napoleon, die wilde dat Roëll hem in 1807 volgde op zijn reis naar Zuid-Frankrijk. Een reis die circa drie en een halve maand duurde, die waarvan Roëll een uitgebreid en gedetailleerd verslag schreef. Dit zeldzame reisverslag met uiteindelijk het bezoek aan koning Lodewijk schetst een bijzonder en persoonlijk tijdsbeeld, wat met de fraaie afbeeldingen dit opmerkelijke boek opleverde. Een absolute aanrader voor geschiedenisliefhebbers.

Antihelden is te koop in de boekhandel, Een minister op dienstreis  is te bestellen bij de uitgeverij.

[bol_product_links block_id=”bol_57848863d870e_selected-products” products=”1001004005082016,9200000035871338,9200000048202909″ name=”anti” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF8E1C” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Schrijf je in voor TOEN!