Van toen tot nu deel 2

Het tweede deel van Van toen tot nu, Canon van de Nederlandse geschiedenis, Van Napoleon tot euromunt is de moeite zeker waard. 

VanToenTotNudeel2Bij het tweede deel van Van toen tot nu, Canon van de Nederlandse geschiedenis, Van Napoleon tot euromunt, vind ik het lastig om te ontsnappen aan een oordeel over de canon zelf. Wat is die laatste anderhalve eeuw toch oververtegenwoordigd! Ok, punt weer gemaakt. De makers van de canon in strip hebben immers niet de selectie gemaakt. Wat ze wel hebben gemaakt is een toegankelijke en kleurrijke representatie van deze selectie. De opzet is als volgt: ieder venster wordt beschreven in kleine tekstjes en verbeeld door illustraties en cartoons. Getekend zijn een voorstelling van het onderwerp, enkele humoristische strips en iconische voorwerpen in de tijdbalk.

Emotionele geschiedenis

Er gebeurt veel op de twee, soms vier, pagina’s per venster. In mijn optiek springt een aspect eruit: een kind, fictief of niet, dat het verhaal van de geschiedenis vertelt, een persoonlijk verhaal. Die zeggingskracht is alleen maar sterker nu het om hedendaagse verhalen gaat, zoals Jurgen die vertelt over zijn vader die teruggekomen is uit Srebrenica: “Mijn vader is zichzelf niet meer. ’s Nachts loopt hij rond en overdag is hij doodmoe. Als hij wel slaapt, heeft hij nachtmerries. Over Serviërs met hun tanks en dode moslims langs de kant van de weg. “ De geschiedenis van dichtbij door kinderogen.

Jeugdjournaal

Van Toen tot nu is misschien wel het beste te vergelijken met het onvolprezen Jeugdjournaal. De makers brengen volwassen onderwerpen op een begrijpelijke en leuke manier zonder dat de essentie verloren gaat. Integendeel, Van toen tot nu nodigt uit om vaker hetzelfde venster te bekijken en niets staat natuurlijk in de weg om verder op zoek te gaan naar informatie. Wat dat betreft jammer dat de canon maar uit 50 vensters bestaat.

Van toen tot nu, Canon van de Nederlandse geschiedenis deel 2: Van Napoleon tot euromunt
Corinne van Roozendaal eindred., Robbert Damen illustraties
(Heemstede 2013)

ISBN 978 904 7802 402, € 14,95
Big Balloon Publishers

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!