De verbanning van Napoleon na Waterloo

Het is in 2015 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte definitief werd verslagen tijdens de Slag bij Waterloo. Na de nederlaag  werd de Franse militair verbannen naar St. Helena, waar hij zijn laatste levensjaren doorbracht.

‘Hij (Napoleon red.) was een man met ongekende mogelijkheden en een gevaarlijke ambitie: De meest talentvolle man die is opgestaan sinds Caesar, die hij in onze ogen lijkt te hebben overtroffen.

– Stendhal, A Life of Napoleon

Elba

Het was niet de eerste verbanning van Napoleon, want  in 1814  werd de Franse keizer verbannen naar Elba. Dit na het jammerlijk mislukken van de veldtocht naar Rusland. Hij behield wel zijn keizerlijke titel en werd keizer van Elba. Napoleon bracht vele verbeteringen aan in de infrastructuur van Elba, wetgeving en het belastingsysteem, en hij ontving vele bezoekers. Later zou hij weer terug keren naar Frankrijk om opnieuw de macht te grijpen, maar dat was korte duur en toen volgde de beruchte  slag bij Waterloo, die Napoleon fataal zou worden.

Waterloo

Na het debacle van de slag bij Waterloo werd Napoleon uiteindelijk in  1815 verbannen naar het eiland Sint Helena. Hij moest toen definitief afstand doen van de troon en keizerlijke titel.  Daar zou hij de laatste jaren van zijn leven doorbrengen en uiteindelijk in 1821 overlijden. Op Sint-Helena  bracht hij zijn dagen door met tuinieren, wandelen, paard rijden  en het schrijven van zijn memoires. Hij sloot vriendschap met de toen  dertienjarige Betsy Balcombe, die met haar ouders, oudere zus en broertjes op Sint Helena woonde. Napoleon en zijn gevolg verbleven  tijdelijk bij de familie Balcombe omdat zijn verblijf in Longwood nog niet gereed was. Betsy Balcombe was niet bang voor Napoleon en zij benaderde hem op spontane en hartelijke wijze. Het tweetal trok veel samen op en deed onder andere samen spelletjes.

Longwood. Het huis van Napoleon op Sint Helena. Bron:wikimedia commons

Overpeinzingen

Ongetwijfeld zal Napoleon veel tijd hebben gehad om zijn leven en beslissingen te overdenken. De vraag  of hij spijt zal hebben van de foute inschattingen die hij maakte zal altijd wel onbeantwoord blijven. Aanvankelijk beloofden de Engelsen Napoleon asiel in Engeland, maar die belofte werd niet nagekomen en uiteindelijk besloten ze Napoleon te verbannen naar Sint Helena. Napoleon werd onder andere bij gestaan door graaf Charles-Tristan de Montholon en Louis-Joseph Marchand, en beide mannen werden later executeur testamentair van Napoleon. Door de mensen om hem heen werd Napoleon met groot respect behandeld, maar hij werd danig in zijn bewegingsvrijheid beknot en zijn post werd gecensureerd. Zijn familie zou hij nooit meer terugzien.

Vergiftiging?

Op 5 mei 1821 stierf Napoleon Bonaparte op Sint-Helena op de leeftijd van 51 jaar na een periode van steeds meer afnemende gezondheid. Aangenomen werd dat hij was overleden aan maagkanker, maar later werd ook gespeculeerd op het feit dat hij vergiftigd zou zijn met arsenicum. Uit later onderzoek bleek dat in zijn haren een hoge concentratie arsenicum aanwezig was, maar recent onderzoek toonde aan dat die hoge concentratie al voor de verbanning naar Sint-Helena  in zijn haren aanwezig was. Bovendien werd arsenicum vaak voorgeschreven door artsen bij maag en psychische klachten. Napoleon kampte al jaren met maagklachten.
Later werd Napoleon’ s lichaam overgedragen aan Frankrijk en in een praalgraf in de Dôme des Invalides te Parijs bijgezet. Momenteel is het graf van Napoleon een bezienswaardigheid  voor toeristen.

Charles-Tristan de Montholon (1782-1853). Bron

Sint Helena

Sint Helena is een zeer afgelegen klein eilandje midden in het Zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan. Het is alleen te bereiken per boot, en een bootreis van Engeland naar Sint-Helena duurt 16 dagen. Het eiland kent warme vochtige zomers en winters, en het kan zowel heel warm en heel koud zijn. Sint-Helena is sinds 1653 een Engelse kolonie en de hoofdstad is Jamestown.

Bronnen

  • J. Blackburn. Het laatste eiland van de keizer
  • J.D Markham. Napoleon voor dummies

[bol_product_links block_id=”bol_557983eb32475_selected-products” products=”1001004010897888,9200000025547237,9200000031917123,9200000035749295″ name=”Waterloo” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”335″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!