Verleden van Dendermonde onthuld

Archaelogical Solutions uit Mechelen heeft maandenlang onderzoek gedaan op bouwgrond in Dendermonde. Onlangs maakten zij hun verbluffende ontdekkingen bekend.

In het najaar van 2008 begon de organisatie Archaelogical Solutions met onderzoek in Dendermonde. Maandenlang werden op het terrein opgravingen verricht en vondsten in kaart gebracht. De resultaten zijn nu gepresenteerd, en deze wijzen uit dat er al eeuwenlang mensen leefden in de regio Dendermonde.

Voornaamste ontdekking is een begraafplaats die verschillende tijdperken heeft doorstaan. Ten eerste was er een grafcirkel uit de bronstijd (1800-1100 v. C.). Daaromheen lag een vierkante gracht met menselijke botten en crematieresten er in. Deze gracht, en het gebouw dat er naast stond, stamt waarschijnlijk uit de ijzertijd (750-57 v. C.). Ook werden er rond de gracht negen crematiegraven gevonden, die gemaakt zijn in de vroeg-Romeinse periode of de ijzertijd (400 v. C. – 100 n. C.). In die graven zijn ook glaskralen en aardewerk gevonden.

Op de plek waar nu snel industrieterrein Hoogveld J zal verrijzen was dus vroeger een begraafplaats die verschillende tijdperken is blijven bestaan. Daarnaast zijn er ook twee waterputten uit de ijzertijd gevonden, en eentje uit de vroeg-Romeinse periode.

Bron: Nieuwsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!