Verloren tempel van Tom Harper

“Voor de lezers van James Rollins en de fans van Indiana Jones, met een vleugje James Bond”, zo belooft de achterflap van Tom Harpers De verloren tempel, een lekker leesbare historische roman.

verloren tempel kaft

Het is het debuut van de auteur in Nederland. En gezien de roman er een is van een reeks valt er meer van hem te verwachten. In tegenstelling tot Indiana die het ´stoffige´ beroep van docent archeologie combineert, is de Engelse hoofdpersoon Sam Grant fulltime avonturier. Nadat hij in de Tweede Wereldoorlog menig nazi heeft omgelegd, probeert hij het nodige te verdienen aan wapensmokkel. Want 1945 was niet in ieder land het einde van het geweld. Zo ook in Griekenland, waar een burgeroorlog woedde.

Archeologische schat

In dit onrustige gebied gaat Sam Grant op zoek naar een archeologische schat. Hij doet dit niet alleen. De Oxfordse geleerde Reed zorgt voor de historisch-wetenschappelijke inbreng. En dat is nodig, want om de schat uit de Griekse oudheid  aan het licht te brengen moet het Lineair B worden ontcijferd (dit gebeurde in werkelijk in 1952 door Michael Ventris-red.). Maar ook zijn er vertegenwoordigers van de westerse mogendheden die ten allen tijde willen voorkomen dat de schat in handen valt van de Russen. De Koude Oorlog woedt in alle hevigheid. Zelfs mythen en geschiedenis zijn niet veilig voor de strijd.

Grieks

Tom Harper schrijft leesbaar en boeiend. Ook de verhandelingen over de Griekse mythologie halen niet de vaart uit het verhaal. In het nawoord geeft hij direct toe dat de ontcijfering van het Lineair B fictief is, maar dat de genoemde Griekse schrijvers en citaten nauwkeurig zijn overgenomen. Meer nog dan de citaten uit de oudheid is het de sfeer van de Koude Oorlog die het boek ademt, die ervoor zorgt dat het stempel historische roman op zijn plaats is. Eerder schreef Harper een trilogie over de kruistochten.

Harper, T.,

De verloren tempel

(Amsterdam 2009)
352 blz., ISBN 978 90 245 2857 8, € 18,95
Uitgeverij Luitingh

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

1 Reactie op Verloren tempel van Tom Harper

Geef een reactie

Historiën Twitter
Schrijf je in voor TOEN!