Virtuele reis naar Auschwitz

Een van de meest indrukwekkende schoolreisjes die een docent met zijn leerlingen kan maken is die naar Auschwitz. Voor hen die de reis niet in persoon kunnen maken, is er de virtuele rondgang door de tentoonstelling.

Een van de meest indrukwekkende schoolreisjes die een docent met zijn leerlingen kan maken, is die naar Auschwitz. Voor hen die de reis niet in persoon kunnen maken, is er de virtuele rondgang door de tentoonstelling in het Nederlands paviljoen in Auschwitz. In de online onderwijsapplicatie ‘2000 woorden en 200 beelden’ krijgen docenten en leerlingen namelijk in het kort een overzicht van wat er op de expositie in het Nederlands Paviljoen te zien is. In ongeveer 2000 woorden en 200 beelden krijgen zij basisinformatie over de vervolging en deportatie van Joden in Nederland.

De basistekst van de virtuele rondreis in het paviljoen bestaat uit 9 hoofdthema’s: migratie, vluchtelingen, oorlog, vervolging, verzet, onderduiken, deportatie, genocide, vrijheid en menselijke waardigheid. ‘Dit zijn universele en actuele thema’s, die aantonen dat de Holocaust niet alleen over het verleden gaat’, aldus het Nederlands Auschwitz Comité.

nederlandspaviljoen

Deze hoofdthema’s zijn verder onderverdeeld in 23 subthema’s. Zo is het onderdeel ‘Verzet’ weer onderverdeeld in ‘actief verzet’, ‘illegale pers’, ‘vervalsen’ en ‘kerkelijk verzet’. Bij de teksten zijn diverse weblinks gegeven die na aanklikken in totaal 200 extra beelden geven. Het geheel is een indrukwekkend overzicht geworden dat vele facetten van de jodenvervolging inzichtelijk maakt.

Fragment uit de 360o-panoramafoto waarmee elk hoofdthema begint

Fragment uit de 360o-panoramafoto waarmee elk hoofdthema begint

Zie voor meer informatie, de expositie in Auschwitz, de daarbij gemaakte onderwijsapplicatie (in pdf) en de toelichting (in pdf) bij de applicatie.

Site Nederlands Auschwitz Comité: www.auschwitz.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!