Vlaardingse ‘toiletmoord’ schittert in New York

Een van de meest bizarre voorvallen uit de Vlaardingse geschiedenis is momenteel te bewonderen in het New Yorkse Museum of American Illustrations.

Een van de meest bizarre voorvallen uit de Vlaardingse geschiedenis – de toiletmoord op hertog Godfried met de Bult uit 1076 – is momenteel te bewonderen in het New Yorkse Museum of American Illustrations. De illustratie die John Rabou in middeleeuwse stijl maakte voor een tentoonstelling in Vlaardingen, is een van de uitverkoren tekeningen van een wereldwijde competitie. Die was uitgeschreven door de Society of Illustrators.

Ook drie andere tekeningen die John Rabou maakte van belangrijke Vlaardingse gebeurtenissen zoals de Slag bij Vlaardingen (1018), zijn in New York te zien. De tekening van de Vlaardingse toiletmoord laat aan duidelijkheid niets te wensen over, zoals gebruikelijk was bij tekeningen uit de volle middeleeuwen. Te zien is hoe een zekere Gijsbert in het holst van de nacht met een lans trefzeker het ontblote achterwerk van Godfried doorboort.

Een week later stierf de onfortuinlijke hertog, na helse pijnen. De ‘getaway car’ – in dit geval een paard – staat rechts al geduldig te wachten. De moord is volgens Kees Nieuwenhuysen, een kenner van de Vlaardingse middeleeuwen, beraamd door Dirk IV. Hij had veel te winnen bij de dood van Godfried.

Bron: www.ad.nl

1 Reactie op Vlaardingse ‘toiletmoord’ schittert in New York

  • henktjong schreef:

    Dirk IV was in 1076 al een tijdje dood, hoor (sinds 1049). Je bedoelt Dirk V ca. 1055-1091.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!