Vliegende huisvrouw Blankers-Koen

Fanny Blankers-KoenOp 25 januari 2004 overleed sportheldin Fanny Blankers-Koen. In Londen, tijdens de eerste Olympische Spelen na de Tweede Wereldoorlog, zette zij, atlete én moeder van twee kinderen, in 1948 een prestatie van wereldformaat neer: ze behaalde vier gouden medailles.In Londen, tijdens de eerste Olympische Spelen na de Tweede Wereldoorlog, zette Fanny Blankers-Koen, atlete én moeder van twee kinderen, in 1948 een prestatie van wereldformaat neer: zij behaalde vier gouden medailles. Op de 100 meter, de 200 meter, de 80 meter horden en de 4×100 meter estafette liet zij de concurrentie achter zich. Ook bij het verspringen, en volgens sommigen het hoogspringen, had zij hoge ogen kunnen gooien, maar het wedstrijdschema maakte deelname onmogelijk op deze onderdelen. Tijdens haar sportcarrière pakte ze maar liefst 58 nationale titels en verbeterde 21 wereldrecords. Fanny Blankers-Koen, bijgenaamd “de vliegende huisvrouw”, is één van de eerste vrouwelijke Nederlandse sportlegenden.
 
 

 Francina Elsje (Fanny) Koen werd op 26 april 1918 geboren in Baarn (Lage Vuursche). Als kind was zij al fanatiek sporter, maar kon niet kiezen in welke van de sporten die ze beoefende (onder andere tennis, zwemmen, atletiek, gymnastiek en schaatsen) ze zich wilde “specialiseren”. Haar toenmalige zwemcoach adviseerde haar atletiek te kiezen, omdat “Nederland al verschillende goede zwemmers kende”. Blankers-Koen”s professionele sportcarrière begon in 1935 direct voortvarend: zij behaalde een nieuw nationaal record op de 800 meter. Hierdoor mocht zij meedoen aan de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. In 1940 trouwde zij met Jan Blankers, sportverslaggever en coach van het nationale vrouwenatletiek-team. Toen zij in 1941 haar zoon Jan kreeg, ging men er van uit dat haar sportcarrière ten einde was. Niets was echter minder waar. In een tijd waarin vrouwensport nog niet het aanzien had dat het nu heeft, fungeerde Blankers-Koen als lichtend voorbeeld voor velen. Desondanks heeft Blankers-Koen zich eigenlijk nooit (bewust) gerealiseerd dat haar houding indirect aansloot bij het feministisch gedachtegoed.

Blankers-Koen heeft altijd heilig geloofd in haar coach en echtgenoot Jan, die haar op professionele wijze begeleidde en tot ongekende hoogtes bracht. In de winterperioden trainde zij in de Hilversumse bossen. Hoogtepunt van haar carrière waren de voor haar uiterst succesvolle Olympische Spelen in Londen in 1948. Fanny beëindigde haar carrière op 38-jarige leeftijd na de Olympische Spelen van Helsinki in 1952. Zij viel hier op de 80 meter horden. Lang hierna, in 1981, werd haar naam onlosmakelijk verbonden aan een sportevenement: de “Fanny Blankers-Koen Games”. Deze internationale atletiekwedstrijden worden nog steeds jaarlijks gehouden in Hengelo. In 1999 riep de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) Fanny Blankers-Koen uit tot Atlete van de Eeuw. Na een bewogen leven bracht Fanny haar laatste jaren door in een verpleeghuis, lijdend aan de ziekte van Altzheimer. Fanny Blankers-Koen is op 25 januari 2004 op 85- jarige leeftijd overleden te Hoofddorp.

Kees Kooman heeft in 2003 een biografie geschreven over Fanny Blankers-Koen, getiteld: “Een koningin met mannenbenen”. Deze biografie wordt door critici geroemd als de eerste “objectieve” biografie over Fanny Blankers-Koen. Aan een eerdere biografie uit 1949 had Jan Blankers meegeschreven, waardoor aan de objectiviteit sterk werd getwijfeld. Kooman relativeert het beeld dat door de jaren heen gecreëerd is van Fanny als perfect rolmodel. Enig egoïsme en een ijzersterke wil om te winnen worden aan het licht gebracht. Bovendien wordt stilgestaan bij de donkerste periode uit haar carrière, een beroemd incident uit 1950. Fanny Blankers-Koen “ontmaskerde” in dat jaar haar ploeggenote Foekje Dillema. Jan Blankers zou volgens betrouwbare bronnen hebben meegeholpen om Dillema uit de nationale ploeg te laten zetten omdat zij geen vrouw zou zijn. Dit “complot” zou bedoeld zijn geweest om interne concurrentie uit te schakelen.

Toch kan en mag deze biografie mijns inziens geen afbreuk doen aan de uitzonderlijke prestaties van Fanny Blankers-Koen. Zij is één van de grootste Nederlandse Olympische sportlegenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!