Vogelvrij, thriller over Robin Hood

Een nieuwe Robin Hood-vertelling. Maar er zijn er al zoveel. Inderdaad, maar steeds slagen Engelse auteurs een nieuwe dimensie aan het verhaal toe te voegen. Ook Angus Donalds Vogelvrij is een originele versie van deze eeuwenoude legende.

Vogelvrij, roman over Robin Hood van Angus Donald

In Vogelvrij, het eerste deel van de Sherwood-serie, is de hoofdpersoon niet Robin of Sherwood (Robert Odo) zelf, maar Alan-a-Dale. Alan is nog een jongen als hij zich aansluit bij de bende van Robin of Sherwood. Een bende met recht, want de gebruikelijke term voor Robins gevolg merry men heeft een vrolijke klank, maar de outlaws in Vogelvrij zijn harde vogelvrijen die niet terugschrikken voor grof geweld: “Kies een ledemaat, of je verliest ze alle vier”, zei Robin onverbiddelijk.”

Krijgskunde en folteringen

Alan leert, niet zonder slag of stoot, om zich staande te houden in dit gezelschap. Sir Richard, een gevangene van Robin, brengt Alan de krijgskunde bij. En Robin doet regelmatig een beroep op Alans kwaliteiten als beurzensnijder. Kortom, hij krijgt een volwaardige plaats aan Robins zijde. Dit is niet zonder gevolgen. Als hij gevangen wordt genomen, ondergaat hij zware folteringen: “ik voelde de verzengende hitte van het ijzer op mijn samentrekkende balzak.”

Guy van Gisbourne

Tijdens zijn gevangenschap komt hij er wel achter dat er binnen het kleine groepje vertrouwelingen zich een verrader ophoudt. De vijand, in de persoon van Guy van Gisbourne, is hierdoor steeds op de hoogte van de stappen die Robin onderneemt. Ook bij de slag om Linden Lea, een zware slag met een einde die de deur opent voor nieuwe avonturen.

Vogelvrij is een spannende, rauwe roman met mooie wendingen en veel vaart. En met de belofte van de auteur dat de avonturen van Alan en Robin een vervolg krijgen in de Sherwood-serie. Ik wacht vol ongeduld.

Angus Donald

Sherwood, Vogelvrij

(Amsterdam 2010)
ISBN 978 90 245 3162 2, € 19,95
Paperback, 336 pagina’s
Uitgeverij Luitingh

[bol_product_links block_id=”bol_59d9e870cffb9_selected-products” products=”1001004010969954,1001004007574330″ name=”Vogelvrij” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!