Vroeger kon je lachen

Uit political Jokes: Een Italiaans parlementslid is in slaap gevallen en wordt na enige tijd wakker. “Heb ik wat gemist?” vraagt hij aan zijn buurman. “Niet veel. Je bent twee keer premier geweest.”

Een Italiaans parlementslid is in slaap gevallen en wordt na enige tijd wakker. “Heb ik wat gemist?” vraagt hij aan zijn buurman. “Niet veel. Je bent twee keer premier geweest.”

Twee voorbeelden uit ‘No laughing matter. A collection of political jokes’ van Steven Lukes en Ithzak Galnoor.

Stalin heeft een voorstel gedaan aan het Centraal Comite. “En nu gaan we stemmen. Iedereen die voor is steekt een hand op. Iedereen die tegen is gaat met zijn gezicht naar de muur staan, steekt twee handen omhoog en wacht op wat er komen gaat”.

Een Italiaans parlementslid is in slaap gevallen en wordt na enige tijd wakker. “Heb ik wat gemist?” vraagt hij aan zijn buurman. “Niet veel. Je bent twee keer premier geweest.”

Als u echt wilt lachen om geschiedenis moet u ‘De Historische Canon van Fokke en Sukke lezen’. U kunt de cartoons ook digitaal bekijken in de context van de officiële canon. Of download een aantal prenten via de site van de uitgever (adressen onderaan!).

Op de Dag van de Literatuur in de Rotterdamse Doelen was Jean-Marc van Tol zo vriendelijk om voor mij een aangepaste versie te tekenen van de prent waarin Fokke en Sukke wanhopig op zoek zijn naar een passende bijnaam voor Willem van Oranje.

Niet zo leuk als Fokke en Sukke in de Eerste Wereldoorlog-loopgraaf (Fokke: “even kijken hoe een broodje ham smaakt.” Sukke: “met mosterdgas”). Maar de manier waarop Willem is getekend spreekt me aan. Nors zwijgend, zwart kalotje, de pul bier.

Tenslotte nog eentje uit ‘No laughing matter’:
Op 30 januari 1933 pakt Moos zijn koffers. Tot verbazing van Sam neemt hij ook een portret van Hitler mee: “Waarom neem je een foto van die ploert mee?”, vraagt Sam. “Om te voorkomen dat ik heimwee krijg”, zegt Moos.

Steven Lukes and Ithzak Galnoor, No laughing matter. A collection of political jokes (Simon & Schuster, 2004).

De canon site: http://www.entoen.nu/
Uitgeverij Callustus: http://www.callustus.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!