Vrouwelijkheid in het kwadraat

De ideale vrouwIn Den Bosch is de tentoonstelling ‘De ideale vrouw’ nog tot 3 mei te bezichtigen. Tegelijkertijd reist de mobiele tentoonstelling ‘Oh wat ben je mooi’  over schoonheidsidealen door de eeuwen heen door het land. Is deze dubbele aandacht voor vrouwelijkheid toeval of een teken des tijds?

De ideale vrouw‘De ideale vrouw’ en ‘Oh wat ben je mooi’. Twee tentoonstellingen tegelijkertijd over het vrouwelijke ideaalbeeld, toeval of teken des tijds? Wie zal het zeggen?

Feit is dat de twee tentoonstellingen totaal verschillend van aard zijn. De tentoonstelling ‘De ideale vrouw’ in Noord-Brabants Museum in Den Bosch richt zich op het beeld van de ideale vrouw door de eeuwen heen aan de hand van een zestal kenmerken. Je neemt een scheutje huiselijkheid, voegt daar een toefje echtelijke trouw en een snuifje vroomheid aan toe, mixt dat met een maatlepel moederschap, een portie wijsheid en daadkracht en o ja, ook nog een dosis schoonheid, en voilá: de ideale vrouw is geboren.

Tot aan de vrouwenemancipatie werd het beeld van de ideale vrouw bepaald door het wensenpakket van de man. In ‘gedragsboeken’ stonden voortreffelijke vrouwen uit de bijbel en de klassieke oudheid beschreven. Dit soort rolmodellen werd afgebeeld op prenten en schilderijen, maar ook op meubels of ander huisraad. Meisjes en vrouwen dienden zich hieraan te spiegelen.

Heden te dage is de vrouw zelf in staat om voor een rolmodel te kiezen, of toch niet? Wordt het beeld van de ideale vrouw anno nu opgehangen aan persoonlijkheid of toch vooral de nieuwe idealen slankheid en schoonheid?
Daar waar op de tentoonstelling in Den Bosch met name echtelijke trouw, huiselijkheid, vroomheid, moederschap en wijsheid en daadkracht het ideale vrouwbeeld  bepalen en schoonheid pas in de 20e eeuw een essentiële rol ging spelen, draait de reizende tentoonstelling ‘Oh wat ben je mooi’ alleen maar om het schoonheidheidsideaal. In ‘Oh wat ben je mooi’ krijgen bezoekers vijf vrouwen voorgeschoteld die in hun tijd als ‘mooi en sexy’ werden gezien: Koningin Elizabeth I van Engeland (stijlicoon vanwege haar bleke huid), koninklijke maitresse Madame de Pompadour (stijlicoon vanwege haar blanke huid en oogverblindende schoonheid), Mata Hari (stijlicoon vanwege haar weelderige vormen en Oosterse uitstraling), Marilyn Monroe (sexbom vanwege haar weelderige vormen en platinablone lokken) en Farrah Fawcett (de sexieste Angel, sekssymbool vanwege haar lang naar buiten geföhnte lokken en slank figuur). Op de website kunt u zelf stemmen wie u het meest mooi en sexiest vindt. Het zal geen verrassing zijn dat de top 5 tegelijkertijd een historisch beeld geeft (hoe verder terug in de tijd, hoe lager op de ranglijst – alleen Monroe en Fawcett zijn van plaats verwisseld). De reizende tentoonstelling bestaat uit vijf paviljoenen die elk op één aspect van het schoonheidsideaal ingaan (zoals ‘het perfecte lijf’ en ‘taboes’). De tentoonstelling reist tot in 2011 langs winkelcentra en staat in de maand april 2009 in City Plaza in Nieuwegein. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

ohwatbenjemooi

Terug naar de tentoonstelling in Den Bosch. Zoals op bijna elke tentoonstelling in dit museum speelt ook hier ICT een belangrijke rol. Meteen aan het begin van de tentoonstelling kunnen mannen via een touch screen aangeven welke kenmerken zij het belangrijkst vinden voor hun ideale vrouw en vrouwen kunnen aangeven welke kenmerken zij toekennen aan hun ideale rolmodel. Dat levert een print van een historisch figuur op met een aanduiding waar zij op de tentoonstelling te vinden is.
Verderop in de tentoonstelling kan de bezoek(st)er een foto van zichzelf laten maken, daar naar keuze de zeven schoonheidsidealen aan toevoegen (donker haar en lichte ogen/licht haar en donkere ogen, bleke huid, schoonheidsvlek op de bovenlip, lange gekrulde wimpers, amandelvormige ogen, sproetjes en kuiltjes in de wangen) en de bewerkte foto naar zichzelf of iemand anders mailen.

Uit de brochure 'De ideale vrouw'

‘De ideale vrouw’ en ‘Oh wat ben je mooi’. Twee tentoonstellingen over vrouwelijkheid. Twee tentoonstellingen die als eye-opener kunnen fungeren. Twee tentoonstellingen die laten zien dat geschiedenis ook heel leuk kan zijn. Twee tentoonstellingen die kortom een bezoekje waard zijn!

De ideale vrouw: Noord-Brabants Museum tot 3 mei 2009; zie ook de brochure over de ideale vrouw.

Klik hier voor een filmpje over ‘De ideale vrouw’:

Oh wat ben je mooi: Reizend langs winkelcentra tot in 2011.

Klik hier voor een filmpje van het ANP over ‘Oh wat ben je mooi’:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!