Olympische Spelen: een geschiedenis

We hebben ze om de vier jaar en het is altijd een groot feest: de Olympische Spelen. We kennen Zomer- en Winterspelen. Maar waar komen de Olympische Spelen vandaan en hoe zijn ze ooit begonnen?

Olympische ringen

De Olympische ringen zijn niet door de oude Grieken bedacht, maar horen bij de moderne Spelen. Elke ring staat symbool voor een werelddeel. Blauw = Europa , geel = Azië , zwart = Afrika , groen = Oceanië en rood = Amerika. Bron: wikimedia commons

 Een Griekse mythe

De Olympische Spelen zoals wij ze nu kennen werden in 1896 voor het eerst georganiseerd in Athene, door baron Pierre de Coubertin. Hij deed dit omdat hij vond dat sport goed was voor de opvoeding van de jeugd en de versterking van de vriendschapsbanden tussen alle volkeren. Hij baseerde zich daarbij op de Olympische Spelen van de Oude Grieken. Deze Spelen waren in de vierde eeuw door de christelijke Romeinse keizer Theodosius I verboden, omdat hij het maar een heidense gebeurtenis vond. Ergens had hij wel gelijk: het publiek wilde bloed, zweet en tranen zien en daarom werden er in de vierde eeuw gevechten met wilde dieren aan het Olympische programma toegevoegd.

Wanneer de Spelen ooit zijn begonnen, weten we niet precies. Er bestaat een mythe over de Griekse held Heracles. Helden waren supermensen, verwekt uit een relatie tussen een mens en een god. Heracles zou rond 1300 voor Christus van Kreta naar Griekenland gezeild zijn om daar een hardloopwedstrijd te organiseren. Volgens een andere legende komt het idee van de Spelen van de oppergod Zeus, die op de heilige godenberg Olympus wedstrijden voor goden zou hebben georganiseerd Ter ere van Zeus gingen de Grieken later zelf Olympische Spelen organiseren.

Sporten en spelen   

Ooit waren er ook andere Spelen, zoals de Pythische, Corinthische en Nemeïsche Spelen.  De Olympische Spelen waren echter de grootste en bekendste. Eens in de vier jaar trokken atleten uit heel Griekenland naar de Spelen, die zo belangrijk waren dat er zelfs oorlogen voor werden stilgelegd. Na vijf dagen Spelen was het gedaan met de ontspanning en werd er weer gevochten. Oorlog en Spelen werden in die tijd dus heel serieus genomen.

hoplitodromos

Hoplitodromos in de Griekse kunst. Bron: wikimedia commons

Tijdens de Olympische Spelen in het oude Griekenland werden niet zoveel sporten beoefend als tegenwoordig. Ook de Olympische Winterspelen bestonden niet, die zijn pas aan het begin van de twintigste eeuw bedacht en ingevoerd. Bij de Olympische Spelen van toen ging het om hardlopen, verspringen, boksen, worstelen en wagenracen. Ook het speerwerpen en discuswerpen waren Olympische sporten. De pentatlon was een race met vijf sporten: discus- en speerwerpen, worstelen,hardlopen en verspringen. De meeste sporters sportten naakt, maar bij één wedstrijd droegen de sporters wel kleding. Bij de hoplitodromos renden de sporters met een helm, schild en beenbeschermers. Zo kon je zien dat de Spelen een belangrijke training voor de soldaten waren.

Voor de winnaar was er natuurlijk een prijs, maar denk daarbij niet aan een mooie beker of een grote geldprijs. De winnaar kreeg een krans van olijfbladeren. Soms kreeg de winnaar linten om zijn armen en benen gewikkeld en werd hij beloond met potten olijfolie of wijn en lappen kostbare stof. Ook konden er voordelen aan zitten als belastingverlaging of een uitkering.

Erik Sweers

Erik Sweers studeerde van 1997 tot 2004 geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Sinds 2008 is hij redacteur voor Historiën. Erik heeft in samenwerking met diverse uitgeverijen lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs gemaakt, zoals GeschiedenisNU en de geschiedenislesmethode Columbus.

More Posts - Website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!