Waardeel, Drents historisch tijdschrift

In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor Waardeel, Drents historisch tijdschrift.

Titel
Waardeel, Drents historisch tijdschrift

Jaargang
1994-heden

Titel voorheen
Ons waardeel (1981-1994)

Thema
Regionale geschiedenis (Drenthe)

Periode
Alle

Gebied
Drenthe

Frequentie verschijning
4x per jaar

Taal
Nederlands

Omvang
60 pagina’s

Vormgeving
A4-formaat, kleurenillustraties

Initiatiefnemer
Drentse historische vereniging, Vereniging voor geschiedenis en genealogie

Informatie
www.drentsehistorischevereniging.nl

Drentse historische vereniging

Waardeel, Drents historisch tijdschrift is het kwartaalblad van de Drentse historische vereniging. De vereniging is in 1981 opgericht met als doel: “het bevorderen van de kennis van de Drentse geschiedenis, alsmede het fungeren als ontmoetingspunt voor allen die zich bij de Drentse geschiedenis betrokken voelen.”

In het tijdschrift waardeel zijn de wortels van de vereniging nog zichtbaar; in 1981 fuseerden De Drentse Genealogische Vereniging en de Historische Vereniging Drenthe waarbij de tijdschriften Spint Arwten en de Baander in Ons waardeel opgingen. In 1994 werd de titel verkort tot Waardeel. Zowel professionals als amateurs kunnen hun onderzoeksresultaten in Waardeel publiceren.

In nr. 2 van 2011 staat kort de geschiedenis van de vereniging en het tijdschrift beschreven. Het betreft immers een jubileumnummer; weliswaar wordt niet het 30-jarig bestaan gevierd als wel dat 25 jaar geleden de Geschiedenis van Drenthe werd uitgebracht. De auteurs van waardeel staan stil bij de totstandkoming van die uitgave maar maken vooral de balans op of het tijd is voor een nieuwe geschiedschrijving van de provincie. Alle nieuwe publicaties en archeologische vondsten in ogenschouw genomen is de conclusie een eensluidend ‘ja’. Provinciaal archeoloog Wijnand van der Sanden doet zelfs een open sollicitatie: “Dat boek moet geschreven worden. Ik heb er zin in.”

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Schrijf je in voor TOEN!