Waar & Wanneer: De Tachtigjarige oorlog

In de Nederlandse geschiedschrijving heeft het nooit aan aandacht ontbroken voor De Tachtigjarige oorlog. In de reeks ‘Waar & Wanneer van uitgeverij Omniboek verscheen een deel over deze vrijheidsstrijd.

De reeks ‘Waar & Wanneer’ heeft een metamorfose ondergaan. De boekjes op handformaat met uitklapomslagen zijn verleden tijd. De nieuwe uitgaven hebben een ‘normaal’ formaat. Toch is de opzet nog duidelijk herkenbaar. Een populair historisch onderwerp -veelal over de geschiedenis van Nederland- wordt in een toegankelijke tekst en rijk geïllustreerd gepresenteerd.

Nieuwe uitgaven

In deze nieuwe opzet verscheen een herdruk van De Romeinse limes van Luit van der Tuuk en een nieuw boek van Arnout van Cruyningen: De Tachtigjarige oorlog, De vrijheidsstrijd in de Nederlanden 1568-1648.
Van Cruyningen beschrijft zonder opsmuk het politieke en militaire verloop van de Opstand. Hij heeft -na een hoofdstuk over de aanloop- de tachtig jaar in 6 logische periodes opgeknipt.

Vaderlandsliefde

Interessante verdieping geven de kaderteksten waarin de taferelen op of de totstandkoming van schilderijen worden toegelicht. Dit zorgt voor een inkijk hoe in eigen tijd en in later eeuwen de gebeurtenissen uit de Tachtigjarige oorlog zijn beoordeeld. Weer zijn het de activiteiten van de Oranje- en vaderlandslievende 19e-eeuwers die verwondering oproepen. Zo bracht de onthulling van een monument ter ere van de gesneuvelde Adolf van Nassau duizenden mensen op de been. “Ondanks de stortregens.” Kom daar nog maar eens om.

Kleur

Direct in het oog springen de vele kleurenillustraties in het boek. Vele ervan zijn eigentijds, maar ook de nodige stammen uit de 19e eeuw. Omdat die laatste vaak een sterk geromantiseerd beeld geven, is het goed dat alle afbeeldingen van data zijn voorzien.

Toegiften

Na de chronologische beschrijving van de Opstand volgen nog een aantal toegiften:

  • een reeks kaarten
  • een chronologisch overzicht van veld- en zeeslagen
  • zes portretten van admiraals en veldheren
  • een chronologisch overzicht van de strijd om steden
  • een overzicht van plaatsen (veelal musea) waar je meer te weten kan komen over de Tachtigjarige oorlog
  • ‘Verder lezen’.

Deze rubrieken maken De Tachtigjarige Oorlog, naast een vloeiend geschreven overzicht, een prettig kijk- en bladerboek.

Cruyningen, A. van,

De Tachtigjarige oorlog, De vrijheidsstrijd in de Nederlanden 1568-1648

Waar & Wanneer
(Utrecht 2017)
ISBN 97894011344, € 15,-, 192 p.

Uitgeverij Omniboek

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!