Wanneer werd het Wilhelmus het volkslied?

Het Wilhelmus is in 1932 officieel tot volkslied verkozen.

Wien Neerlands bloed van de dichter Hendrik Tollens (1780-1856) dat sinds 1817 het volkslied was, moest daarvoor het veld ruimen. Het Wilhelmus is geschreven tijdens de Opstand in de Nederlanden, in de tweede helft van de zestiende eeuw.

wilhelmus

Willem van Oranje

De tekst refereert aan de strijd die Willem van Oranje (1533-1584) voerde tegen de Spaanse tyrannie. Dit geuzenlied is opgesteld alsof het de woorden zijn die Willem zelf spreekt: “Een prince van Orangien ben ick vrij onverveert.” De beginletters van de vijftien coupletten vormen, achter elkaar gezet, WILLEM VAN NASSOV. Een gedicht met die vorm noem je naamdicht of acrostichon.

Als volkslied worden gewoonlijk het eerste en het zesde couplet ingezet.

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van Duitse bloed,
de vaderland getrouwe
blijf ik tot de doed
een prinse van Oranje ben ik vrij onverveerd
de koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

Mijn schild ende betrouwen
zijt gij, o God, mijn Heer
op U zo wil ik bouwen
verlaat mij nemmermeer
dat ik doch vroom mag blijven
uw dienaar t’aller stond
die tyrannie verdrijven,
die mij mijn hert doorwondt.

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!