Waren de Romeinen 100% Romeins?

Het thema van de romeinenweek is 100% Romeins. Hoe Romeins waren de Romeinen eigenlijk? Een Romein die in Rome werd geboren, was Romeins, maar waar kwamen de ouders vandaan? Archeologen en historici schatten dat meer dan de helft van de Romeinse bevolking een niet-Romeinse oorsprong had. Hoe zat dat in Nederland, langs de limes? Zaten hier ‘echte’ Romeinen?

Barbaren en beschaving

Romeinse Veldtochten

Romeinse Veldtochten

Wie daar meer over wil lezen kan al wandelend het hart ophalen langs de Limes, de benaming van de Romeinse grens, die van Oost naar West dwars door Nederland liep. Ten noorden van die grens was het in Romeinse ogen barbaars gebied, ten zuiden ervan heerste de beschaving. Wie de wandelgids Romeinse veldtochten leest, komt erachter dat die scheidslijn niet zo duidelijk was. De gids voert langs plekken waar Romeinen hebben gezeten. De wandelingen verwijzen naar de musea waar Romeinse objecten te zien zijn. De Romeinen en oorspronkelijke bewoners leerden van elkaar en namen elkaars gebruiken, voorwerpen en zelfs goden over!

Niet alleen goden en voorwerpen maar ook voedsel vonden de Romeinen erg belangrijk. In het boek Romeinen rondom het Domplein wordt het leven van de Romeinse soldaten beschreven aan de hand van archeologische opgravingen. Zo kwam er aan het licht wat de troepen hier aten en hoe ze aan het eten kwamen. Ook wordt duidelijk dat de Romeinen die op het Domplein waren gelegerd, helemaal niet zo Romeins waren als wij denken. Is er ooit een Romein in Utrecht geweest?

Romeinen rondom het Domplein

Romeinen rondom het Domplein, foto ES

Beide boeken maken spannende verwijzingen naar nu. Zo staan in Romeinen rondom het Domplein recepten die de Romeinen ook bereidden. Iedereen kan nu zelf eenvoudig en snel een Romeinse maaltijd koken. In Romeinse veldtochten, staat waar je in Nijmegen Romeins kunt eten. Kortom, twee aanraders!

Romeinse veldtochten : kosten € 14,95; via : Gegarandeerd Onregelmatig www.gegarandeerdonregelmatig.nl

Romeinen rondom het Domplein : kosten € 19,95; via deze site of via romeinenrondomhetdomplein@gmail.com

Schrijf je in voor TOEN!