Wat is het Avondland van Karel de Grote?

2014 was het Karel de Grote-jaar. Een aantal uitgeverijen publiceerden nieuwe boeken over de vroegmiddeleeuwse Frankische koning en keizer. In de serie Waar & Wanneer Geschiedenissen van uitgeverij Omniboek verscheen Karel de Grote, Keizer van het Avondland van Wouter van Friesland.

Hoofdstukindeling

karel de grote wouter van frieslandDe auteur start met een uitvoerige beschrijving van de opkomst van het Frankische Rijk vanaf het bondgenootschap met Rome (3 eeuw na Chr.) totdat de familieleden van Karel de Grote in de achtste eeuw zich de koningstitel toe eigenen. Een nuttige historische context; Van Friesland geeft de lezer de keuze: “Wie die feiten wil overslaan, spoede zich naar hoofdstuk 2.” In hoofdstuk 2 beschrijft hij het leven van de jonge Karel; gevolgd door ‘Karel, de monarch’ waarin de nadruk ligt op de verovering van grote delen van Europa. Voordat ook andere aspecten van zijn regering, zoals de bevordering van de wetenschap en de rechtsorde, aan bod komen, is er eerst aandacht voor Karels rol als familieman. Tot slot is er een hoofdstuk over de opvolging na de dood van Karel de Grote in 814.

Wat is het Avondland?

Al met al een logische indeling. Hierbij lijkt Van Friesland te leunen op het in 2013 verschenen boek Karel de Grote, Een keizer op de grens van twee werelden van Raoul Bauer. Zelfs woorden ontleent hij aan het werk van de Vlaamse professor. Wie spreekt er anders nog over ‘muzelmannen’?

Van Frieslands taalgebruik doet sowieso wat archaïsch aan. Neem alleen al de titel; de aanduiding Avondland is ondertussen voor velen een onbekend synoniem voor Europa. Wat heeft een geïnteresseerde leek, de doelgroep van Waar & Wanneer Geschiedenissen, aan zo’n term. Of aan een vergelijk tussen het Edict van Chlotarius II uit 614 met de Engelse Magna Charta uit 1215? Vanwege de 6 eeuwen die de gebeurtenissen scheiden, een nogal dubieus vergelijk, waaraan ook Wikipedia zich waagt.

De lezers zijn meer gebaat bij:

  • zorgvuldigheid. Tot 2x toe wordt Lodewijk XIV aangeduid als Lodewijk IV (p. 9 en p.30)
  • eenheid. Op p.47 komen in één alinea Moren, Mohammedanen en Arabieren voor. Hopelijk is voor iedereen helder dat het om dezelfde groep mensen gaat.
  • uitleg. Waarom is de strijd tussen Sigebert en Chilperik II legendarisch? En wat is het ‘middeleeuwse model’ dat Clovis voor ogen heeft met zijn wetboek?

Redactieslag

Het ontbreekt aan die 3 elementen in Karel de Grote, Keizer van het Avondland. Spijtig, want de andere delen van Waar & Wanneer Geschiedenissen (over de Oranjes en de Vikingen) bewijzen dat de opzet zich leent om heel aantrekkelijke boekjes te maken voor een even aantrekkelijke prijs. Voor Karel de Grote was dan nog wel een redactieslag nodig.

Wouter van Friesland

Karel de Grote, Keizer van het Avondland

(Kampen 2014)
ISBN 978 94 0190 106 2, E 9,95

Meer Karel de Grote op Historiën: klik hier.

 

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000015001691,9200000015466698,9200000027344764″ name=”Karel de Grote” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

1 Reactie op Wat is het Avondland van Karel de Grote?

Schrijf je in voor TOEN!