Weekendtip: Groningen battlefield: sector Noord

Tijdens de aprildagen van 1945 was Groningen het toneel van een bloedige strijd tussen het Canadese leger en het Duitse leger. Een gids geeft uitleg en toont de sporen van deze gevechten, die vandaag de dag nog steeds te zien zijn. 

Wat?

De geallieerden zetten op vrijdag 13 april 1945 de aanval op Groningen in. De strijd duurde vier dagen. De Duitse garnizoenscommandant tekende op maandag 16 april de overgave. De tol was hoog. Tijdens de strijd sneuvelden 43 Canadese soldaten en kwamen 110 burgers om het leven. Ook de Duitse verliezen waren groot. Naar schatting 130 soldaten, onder wie SS’ers, SD’ers, spoorwegpersoneel, Hitlerjugend en NSB’ers, lieten het leven. Ook de schade aan huizen en gebouwen was groot. Een groot deel van het centrum werd verwoest. De Martinitoren bleef als door een wonder gespaard.

canadese_militairen

Bron: Flickr.com, Library and Archives Canada via CC BY 2.0

Tijdens deze Battlefield Tour in Groningen bezoek je verschillende plekken die centraal hebben gestaan tijdens de gevechten in de stad Groningen. De excursie volgt de opmarsroute van de Canadezen naar de Kraneweg en het Noorderplantsoen waar stevige gevechten zijn geleverd. Vervolgens eindigt de tour bij het Prinsenhof waar de Duitsers zich tot het laatst hebben verdedigd in april 1945.

Wanneer?

zondag 22 mei 2016 van 10:00 tot 13:00

Waar?

Martinitoren
Grote Markt 29
9712HS Groningen
Nederland


Doelgroepen?

jongeren, volwassenen

Kosten?

10 euro

Meer info?

De excursie is inclusief:

Overzichtskaartjes
Koffie/ thee
De gehele excursie wordt verzorgd door deskundige gidsen

Meer info en reserveren: Battletour

Schrijf je in voor TOEN!