Weekendtip: Moving Mesdag

Nog geen plannen voor komend weekend? Dan is hier onze weekendtip! Ditmaal sturen we je naar Amsterdam, naar de jaarlijkse Uitmarkt. De Uitmarkt is de landelijke opening van het culturele seizoen en kent dit jaar een bijzonder panorama.

Panorama_mesdag

Het Panorama Mesdag, het prachtige doek met het Scheveningse strand. Het Panorama ging in 1881 open, maar was in 1885 alweer gesloten vanwege een faillisement. Hendrik Willem Mesdag, de schilder van het panorama, besloot daarop het panorama te kopen. Echter, een goed lopend bedrijf is het in zijn leven niet geworden. Hoewel hij er alles aan deed om het rendabel te maken, moest hij er elk jaar eigen geld in steken. Hij heeft nog een expositieruimte aangebouwd voor zijn eigen werk en het werk van zijn in 1909 overleden echtgenote, maar ook dit mocht niet baten. Na het overlijden van zijn echtgenote heeft Hendrik Willem al zijn neven en nichten eigenaar gemaakt van het Panorama, waardoor zij gezamenlijk verantwoordelijk waren voor het voortbestaan. Door een goede deal met de Gemeente Den Haag, die het pand huurde voor een nieuwe afdeling van het  Haags Gemeentemuseum, kwam de loop in het museum en ging het financieel goed. Inmiddels is het Panorama Mesdag een op zich zelf staand museum en een van de grootste trekpleisters van Scheveningen.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Hendrik Willem Mesdag overleed, het is dan ook het Mesdag-jaar. In dat kader zijn het Panorama Mesdag, Atelier Menno Otten, Samsung Nederland en CONSPIRACYSINC om tafel gaan zitten en hebben het prachtige Moving Mesdag gecreeerd. Moving Mesdag is een digitale bewerking van het panorama van Hendrik Willem Mesdag. Het brengt het Panorama tot leven en verbeeldt in 6 minuten een dag op het Scheveningse strand, gezien vanaf de Seinpostduin, het middelpunt van Mesdag’s Panorama. Met 44 gebogen ultra HD-schermen is een impressie gemaakt van wat Mesdag tijdens al zijn studies op de Seinpostduin heeft gezien en heeft verwerkt in zijn geschilderde Panorama. Moving Mesdag, Panorama Mesdag 2.0 .

Wat hebben het Panorama Mesdag en Moving Mesdag te maken met de Amsterdamse Uitmarkt? De Uitmarkt is een van de mogelijkheden om het Moving Mesdag te bekijken. Het stond tijdens SAIL al in Amsterdam en het zal ook na de Uitmarkt nog een aantal dagen zichtbaar blijven. Maar dit weekend kun je het bezichtigen van de Moving Mesdag combineren met allerlei culturele activiteiten in Amsterdam. Het Moving Mesdag is te vinden op het Museumplein bij de vijver en is open van 11.00 tot 22.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.movingmesdag.nl en op www.uitmarkt.nl.

Fijn weekend!

[bol_product_links block_id=”bol_55df730c9d285_selected-products” products=”9200000033639408,666800413,1001004005317142″ name=”Mesdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Schrijf je in voor TOEN!