Weekendtip: Texel Airshow

Brullende motoren, de geur van verbrande kerosine en vliegtuigen van nu en van toen: de Texel Airshow heeft het allemaal!

Rijke historie

flying_circus

Een van de deelnemende toestellen is een Boeing Stearman uit de jaren ’40 van piloot Hans Nordsiek. bron: preskitt www.flyingcircus.nl

De Texel Airshow begon ooit in 1980 als een relatief kleine luchtvaartshow. Inmiddels is dit vijfjaarlijkse feest uitgegroeid tot een goedgeorganiseerde show met internationale bezoekers. In tegenstelling tot de luchtmachtdagen, waar veel demoteams en modern vliegend materieel wordt gedemonstreerd, is de Texel Airshow gevarieerder. Je komt er moderne toestellen tegen zoals de F16, de C130 Hercules en stuntvliegtuigjes zoals de Extra300 en de Sukhoi Su-26, maar ook een behoorlijke verzameling kisten uit de Tweede Wereldoorlog. Denk daarbij aan oude jachtvliegtuigen als de Engelse Spitfire, de Amerikaanse P38 Lightning en de naoorlogse Fokker S11 lesvliegtuigen.

Mitchell bommenwerper

 

Voor liefhebbers van het zwaardere werk vliegt er ook een B25 Mitchell bommenwerper over het waddeneiland. Deze Amerikaanse bommenwerper werd in de Tweede Wereldoorlog ook gevlogen door Nederlandse piloten in dienst van de Britse Royal Air force en de Australische Royal Australian Air Force. Helicopterliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan een Russische oudgediende: de gevechtshelicopter Mi-24 ‘Hind’

Flying Circus

flying_circus

Hans Nordsiek van het Flying Circus in actie. bron: presskit www.flyingcircus.nl

Wie even geen zin heeft in al dat gevleugelde geweld, kan zich ook door Hans Nordsiek en zijn collega’s van het Flying Circus laten meevoeren naar de jaren ’30 van de vorige eeuw. Rondom The Old Crow, een originele Boeing Stearman uit 1943, geeft het Flying Circus slapstickachtige theatervoorstellingen die je meenemen naar de tijd waarin piloten nog pioniers waren en de luchtvaart nog in de kinderschoenen stond.

flying_circis

Het Flying Circus in actie. bron: presskit www.flyingcircus.nl

Meer informatie

Het hele programma, aanvangstijden, kosten en locatie vind je op de website van de airshow.

 

 

 

Erik Sweers

Erik Sweers studeerde van 1997 tot 2004 geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Sinds 2008 is hij redacteur voor Historiën. Erik heeft in samenwerking met diverse uitgeverijen lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs gemaakt, zoals GeschiedenisNU en de geschiedenislesmethode Columbus.

More Posts - Website

Historiën Twitter
Schrijf je in voor TOEN!