Wereldrecords schaatsen: een historische ontwikkeling

Door de uitvinding van betere schaatskleding, de klapschaats en andere ontwikkelingen worden de wereldrecords schaatsen sinds 1950 steeds verder aangescherpt. Een overzicht van de ontwikkeling van de wereldrecords op de schaats.

Hein_Vergeer_1985

Schaatskampioen Hein Vergeer in 1985. Vergeer werd wereldkampioen allround in 1985 en 1986, maar een wereldrecord zat er nooit in. Ook greep Vergeer naast Olympische medailles. Bron: Wikipedia

Schaatsen is een sport met een rijke geschiedenis. Zo werd er in de middeleeuwen al voor het eerst geschaatst en speelden de schaatskunsten van de Nederlanders een belangrijke rol in de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden. Rond 1800 vonden de eerste echte schaatswedstrijden plaats, waarna in 1882 de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) werd opgericht als overkoepelende organisatie van de schaatssport. Sindsdien zijn er vele (wereld)records verreden, waarbij de ontwikkeling van het materiaal – bijvoorbeeld de steeds snellere schaatspakken en de klapschaats – een grote invloed hebben gehad.

Beslist.nl, sponsor van het schaatsteam van coach Gerard van Velde (Olympisch kampioen in 2002), nam het verloop van de Olympische schaatsrecords sinds 1950 onder de loep. Hierbij werd ook gekeken naar de belangrijkste ontwikkelingen van het wedstrijdschaatsen, zoals de verschuiving van natuurijs naar kunstijs (rond 1960), de introductie van het strakke aerodynamische schaatspak van de Zwitserse schaatser Franz Krienbühl (1974) en de doorbraak van de klapschaats (1997). Het verloop van de wereldrecords is verwerkt in de vorm van een infographic.

Sinds 1950 zijn er ruim 350 wereldrecords verreden op Olympische afstanden. De records zijn met maar liefst 20 procent verbeterd. Zo rijdt Sven Kramer op de 10.000 meter ruim 4 minuten sneller dan zijn voorganger uit 1950. Bij de vrouwen zou de Russische Zhukova, wereldrecordhoudster in 1950, nog anderhalve kilometer moeten schaatsen als de Tsjechische Sáblíkova, de huidige recordhoudster, al gefinisht is. Op de 1000 meter voor mannen is de Amerikaan Shani Davis sinds 2009 de recordhouder met een tijd van 1.06,42. Hoe lang zal het nog duren voordat er ‘onder de minuut’ wordt gereden?

 

Schrijf je in voor TOEN!