Wist je dat in de Eerste Wereldoorlog

De Britten méér van hun eigen soldaten ter dood veroordeelden dan de andere deelnemers aan de oorlog. En dat postduiven voor de Britten méér waren dan hobby- of huisdieren. En wist je dat…

De Britten 3080 keer de doodstraf oplegden aan eigen soldaten

Van de 3080 veroordeelden kwamen er 346 ook daadwerkelijk voor het vuurpeloton terecht. In 306 gevallen wegens desertie en lafheid. Onder de geëxecuteerden bevonden zich slechts drie officieren; de rest was onderofficier of soldaat. Het doel van de executies was om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen. Een veroordeling was dan ook belangrijker dan een zuiver juridisch proces. In ongeveer tien procent van de veroordelingen die tot een executie leidde, kreeg de veroordeelde geen juridische bijstand. Kijk hier voor meer informatie over de militaire doodstraf in de Eerste Wereldoorlog.

De Britten postduiven gebruikten voor communicatie

Bijvoorbeeld tijdens de slag van de Somme in 1916. Omdat de Duitsers telefoonlijnen aftapten besloot de Britse legerleiding niet alleen om het gebruik van veldtelefoons te verbieden (behalve voor onbelangrijke berichten) maar ook het gebruik van morsecode zoemers. Daardoor waren de seiners (waar de latere schrijver van The Lord of the Rings, J.R.R. Tolkien er één van was) afhankelijk van lichten, vlaggen, menselijke boodschappers en zelfs postduiven om orders door te geven.

Tim Wachelder

Tim Wachelder studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in Europese Expansiegeschiedenis. Behalve over koloniale geschiedenis schrijft hij ook over militaire, culturele en Nijmeegse geschiedenis. Sinds 2007 is hij webredacteur bij Historiën.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!