Woensdagweetje: Koersk

12 augustus 2000, Barentszzee. 118 militairen zijn op oefening in het noordelijk zeegebied als er iets mis gaat met een dummy-torpedo. Het brandstofcompartiment lekt, waardoor de inhoud (waterstofperoxide) ontleedt, wat een explosie tot gevolg heeft. Hierdoor ontstaat er brand, wat funest is voor de andere torpedo’s die liggen opgeslagen.

Explosies

Grote explosies en brand, wat zich kan verspreiden via het ventilatiesysteem zijn de doodsoorzaak van 95 militairen. 23 militairen zaten in het achterste compartiment van de onderzeeër. De explosies en brand hebben deze ruimte niet bereikt. Het systeem dat de uitgeademde koolstofdioxide had moeten omzetten in zuurstof werd vernietigd toen het in aanraking kwam met het zeewater wat het schip door de explosies binnenstroomde. De 23 militairen zijn door verstikking om het leven gekomen, 8 uur na de ontploffing.

Nederlandse hulp

Bovenstaande is een vrije samenvatting van de officiële verklaring omtrent het zinken van de Russische onderzeeër Koersk. Na de eerste explosies heeft Rusland buitenlandse hulp afgehouden. Uiteindelijk hebben Nederlandse bedrijven in opdracht van Rusland de kop van de onderzeeër achtergelaten op de zeebodem om daar vernietigd te worden en hebben de rest van het schip, inclusief 115 lichamen, geborgen. De officiële lezing van de Russische overheid, toen al onder leiding van Poetin, die zijn vakantie afmaakte in plaats van terug te keren naar Moskou, wordt al vanaf het begin door meerderen in twijfel getrokken. Slecht onderhoud, slechte training, nieuwe apparatuur zonder training en uitleg, verkeerde instructies, te weinig financiële middelen; er was volgens deze lezingen van alles mis met de Russische marine. Dit had tot gevolg dat er verkeerde procedures gevolgd waren door te weinig getrainde militairen bij het laden van de dummy-torpedo wat uiteindelijk leidde tot de ontploffing van de Koersk en de dood van 118 Russische militairen. Vandaag, 15 jaar geleden.

Schrijf je in voor TOEN!