Zaak Demjanjuk loopt vertragingen op

De rechtszaak tegen vermeend oorlogsmisdadiger John Demjanjuk is, op zijn derde dag, alweer stilgelegd. De hoofdverdachte is te ziek om in de rechtszaal te verschijnen.

Dinsdag, de tweede dag van het proces, probeerden de advocaten van Demjanjuk de zaak al te laten seponeren. Zij zeiden dat Demjanjuk al twintig jaar geleden, in Israel, is veroordeeld voor de misdaden waarvoor hij nu weer terecht staat. Met dit nieuwe proces zou de justitie in Duitsland dus in gaan tegen de grondregel dat iemand nooit twee keer kan worden aangeklaagd voor dezelfde misdaad. Dit verzoek werd niet ingewilligd, en woensdag 3 december zou het proces haar derde dag in gaan.

Maar het is nu stopgezet, omdat Demjanjuk in een te zwakke gezondheid verkeerd. Dinsdag volgde hij de ontwikkelingen al vrijwel bewegingloos vanaf een stretcher, en nu heeft de gevangenisarts de rechtbank laten weten dat Demjanjuk niet vervoerd mag worden, in verband met infectiegevaar. De 89-jarige verdachte heeft hoofdpijn en last van zijn ledematen. Waarschijnlijk wordt het proces op 21 december hervat.

Bron: RTL, NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!