Zeekaartenboek

Zeekaarten waren in deze zestiende, zeventiende eeuw van groot nut voor de navigatie. Thans zijn het kunststukjes die het bewonderen waard zijn. Het Zeekaartenboek is daar het bewijs van.

kaft_zeekaartenboek_historien.jpgHet Maritiem Museum Rotterdam heeft in het archief een groot aantal prachtige zeekaarten. En de collectie wordt doorlopend aangevuld. In 2006 werd vanuit Oxford (Engeland) de Corpus Christi Collectie naar Rotterdam overgebracht. Dertig kaarten, waarvan het grootste gedeelte VOC-kaarten, zijn aangekocht. Het museum wijdde een tentoonstelling aan de collectie. Deze is ondertussen afgelopen. Een blijvende getuige van dit maritieme verleden heeft net het ‘ruime sop’ gekozen…

Leesbaar en informatief

Het Zeekaartenboek is laagdrempelig. De teksten zijn voor een breed publiek geschreven; niet te lang en niet boordevol technische vaktaal. Uiteraard veel kaartmateriaal, maar ook afbeeldingen van prenten en schilderijen. Goed leesbaar en fraai geïllustreerd en daardoor zeer informatief.

Breed scala aan onderwerpen

joan blaeu.jpgGezien het korte teksten zijn, zijn de auteurs onder leiding van hoofdredacteur Sjoerd de Meer, erin geslaagd een breed scala aan onderwerpen te beschrijven: een inleidend hoofdstuk over ‘de wereld van de zeekaart’; activiteiten van de VOC en WIC; maar ook het werk van enkele kaartenmakers, zoals Joan Blaeu (1598/9-1673) (afbeelding), wordt behandeld. Zeekaarten maken is uiteraard grensoverschrijdend werk. Het hoofdstuk over de overdracht van kennis van de Republiek naar Engeland is daarvoor illustratief. Eenmaal in Engeland aangekomen, mag de Corpus Christi Collectie niet onbesproken blijven. De beschrijving van deze collectie die vanaf 1714 eigendom was van dat college in Oxford vormt de kern van het boek.

Sjoerd de Meer red.,

Het Zeekaartenboek. Vroege Zeekaarten uit de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam

(Zutphen 2007).

De publicatie is uitgebracht door uitgeverij Walburg Pers. ISBN 9978.0.5730.475.0.

[bol_product_links block_id=”bol_5ba6801f62c15_selected-products” products=”1001004004764995″ name=”zeekartenboek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!