Zelfmoordaanslag als politiek middel

Op vrijdag de 13e november 2015 is Parijs het slachtoffer geworden van een reeks terroristische aanslagen. Er zijn ruim 100 doden gevallen tijdens meerdere explosies en schietpartijen in de stad. Zo werd er tijdens een voetbalwedstrijd gebruik gemaakt van een bommengordel, waarbij ook de terrorist zelf omkwam. Het zelfmoordterrorisme komt al geruime tijd op, maar hoe werd zelfmoord vroeger als politiek middel gebruikt?

Terreur

Terrorisme bestaat al eeuwenlang. Recente voorbeelden zijn terreurorganisaties zoals de IRA of de ETA. Zij pleegden aanslagen op afstand. Vanaf het einde van de jaren zeventig kwam het religieus terrorisme op. Hierbij is vooral de opkomst van de extremistische moslims opmerkelijk. Zij pleegden zelfmoord door middel van bommengordels om een grotere impact teweeg te brengen, waarbij vaak veel burgers omkwamen. Zelfmoord werd in de geschiedenis echter ook voor andere doeleinden ingezet dan het verkondigen van een religie.

Japan – WOII

De Japanners gebruikten zelfmoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er werden zelfs speciale kamikaze korpsen opgericht. Vaak werden er gevechtsvliegtuigen gebruikt om de klus te klaren, maar er werden ook boten ingezet. Deze voertuigen stortten zich op een vijandelijk doel. Op het land vielen de parachutetroepen Giretsutai (dit betekent ‘heldeneenheid’) aan. Zij werden in een vijandelijk gebied gedropt, niet lettende op de sterkte van de tegenhanger, waarna zij vochten tot de laatste man. Dit werd ook wel Banzai-aanval genoemd.

http://www.stelzriede.com/ms/photos/misc5.jpg

Een Japanse zelfmoordaanslag op de USS Missouri, 11 april 1945.

De Japanse soldaten zagen het als hun plicht het land te beschermen. Ook wilden zij niet in de handen vallen van de vijandelijke troepen. De overlevenden pleegden dan ook liever zelfmoord (harakiri) dan dat zij zich overgaven, waardoor zij een eervolle dood konden sterven. De Japanners leken alles te willen doen voor de overwinning, wat een intimiderende boodschap was voor de vijandelijke troepen.

Lees meer

Bronnen

  • Isgeschiedenis.nl ‘Zelfmoordterrorisme als politiek middel’, 16 november 2015.

[bol_product_links block_id=”bol_564b0112a9fd7_selected-products” products=”1001004004823133,9200000040376079″ name=”terrorisme” sub_id=”” link_color=”D68F00″ subtitle_color=”D6982D” pricetype_color=”FF642B” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFBD7A” border_color=”D27700″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Schrijf je in voor TOEN!