Zita. Keizerin van Oostenrijk, koningin van Hongarije

In het kader van de herdenking dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog uitbrak verschijnt in november 2013 bij Uitgeverij Walburg Pers te Zutphen het boek Zita. Keizerin van Oostenrijk, koningin van Hongarije van de hand van Erik Cordfunke. 

 

PERSBERICHT

Op 28 juni 1914 wordt door Gavrilo Princip een aanslag op de troonopvolger Franz-Ferdinand van Oostenrijk en zijn vrouw gepleegd, waarbij zij beiden omkomen. Na de dood van keizer Franz Josef I besteeg Zita samen met haar man Karel I de troon van het Habsburgse Rijk.

Zita, de laatste keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije, is kroongetuige geweest van een wereld die in 1918 voorgoed onderging. In 1892 geboren als prinses van Bourbon-Parma huwde zij in 1911 aartshertog Karl, tweede in lijn van troonopvolging van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. De oude keizer Franz Joseph was eregast op de bruiloft. De troonopvolger, aartshertog Franz Ferdinand, was nog in de kracht van zijn leven zodat het niet waarschijnlijk leek dat het jonge paar spoedig tot de troon zou worden geroepen.

Ballingschap

Vijf jaar later echter waren zowel de keizer als diens opvolger dood en was Zita, 24 jaar oud, keizerin van het immense rijk dat, in een verwoestende oorlog verwikkeld, aan alle kanten uiteen dreigde te vallen. Weer vijf jaar later was zij in ballingschap, weduwe en gesteld voor de zware opgave haar acht kinderen, waarvan de jongste de vader nooit heeft gekend, op te voeden naar de maatstaven van haar Huis. De ballingschap voerde haar via Zwitserland, Madeira, Spanje en België naar Canada en de Verenigde Staten. Vanuit Amerika organiseerde zij na de Tweede Wereldoorlog een hulpactie voor Oostenrijk en Hongarije. In 1948 keerde zij terug naar Europa om haar kleinkinderen te zien opgroeien. Een terugkeer naar Oostenrijk was toen nog niet mogelijk. Pas in 1982 mocht zij, inmiddels 90 jaar oud, na een ballingschap van 65 jaar Oostenrijk weer bezoeken, maar zij bleef in Zwitserland wonen waar zij in 1989 overleed.

E.H.P. Cordfunke heeft onderzoek gedaan en tal van boeken en artikelen geschreven op het gebied van Hollandse geschiedenis. Recentelijk onder meer: (samen met D.E.H. de Boer) Graven van Holland (2010), De abdij van Egmond (2010), Macht en aanzien (2013) en Willem II. Graaf van Holland en Roomskoning (2013).

E.H.P. Cordfunke,
Zita. Keizerin van Oostenrijk, koningin van Hongarije,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
ISBN 978.90.5730.950.2, prijs € 39,50 – 288 pagina’s.

 

Schrijf je in voor TOEN!