1000 Vergeetwoorden van Nelleke Noordervliet

Schrijfster Nelleke Noordervliet ziet met lede ogen het verdwijnen van woorden uit de Nederlandse taal aan. De woordenschat verandert: doordat zaken in onbruik raken maar ook door verwaarlozing. 

Dat die eerste categorie verdwijnt, heeft iets logisch. Dat die tweede categorie, de tijdloze woorden, verdwijnen heeft iets treurigs want deze kunnen ons helpen om gevoelens weer te geven: “Taal kan ons nuances geven zo rijk en divers als de kleuren in een aquarel.”

Aldus… Nelleke Noordervliet

Als je toe blijft geven aan de efficiëntie van de taal, puur als communicatiemiddel, en daarbij woorden laat verdwijnen die niet iedereen –meer of nog- kent, dan is er sprake van verarming. “Schrijvers moeten de beheerders zijn van de taal en op zoek gaan naar woorden die uit het gebruik dreigen te vallen; zij moeten ze redden van vergetelheid. Lezers moeten die woorden oppikken, ze adopteren en gebruiken. Alleen zo kan de taal het levende organisme blijven dat ze altijd was”, aldus Noordervliet. Aldus. Klinkt mij als een woord om te koesteren…

1000-vergeetwoorden-om-te-koesteren-van-dale-uitgevers

Adoptieouders vergeetwoorden

Nelleke Noordervliet selecteerde woorden om niet te vergeten in 1000 vergeetwoorden om te koesteren, een uitgave van Van Dale Uitgevers. Radio-dj Frits Spits –hij verzorgt het voorwoord- riep zijn luisteraars van zijn programma De Taalstaat op om een woord te adopteren. Een aantal van hen die hieraan gehoor gaven, leggen hun keuze uit in het boek. Hun verhaal is persoonlijk: het woord kennen zij uit hun jeugd of zegt iets over hun identiteit, zoals het woord ‘nieveranst’ (nergens) dat Nederlanders geheel zijn vergeten maar Vlaming en adoptieouder Frank Pollet nog frequent gebruikt. Bij een enkeling komt het woord opeens op hun pad. Zo gebeurt het Lenie Vogelenzang-de Jong bij het woord ‘maltentig’ (overdreven netjes): “Maar leuk is het wel als je woordenschat er plotseling een schat bij heeft.”

“Taal is de jus van het leven”

Welke leeftijd de adoptiehouders ook hebben –de redactie heeft toegezien op diversiteit- zij spreken allen hun liefde uit voor taal. “Taal is de jus van het leven.” Aldus Wies Jansen.

1000 vergeetwoorden om te koesteren is een leuk cadeau voor december dat direct tot gespreksstof en verhalen uit de oude doos kan leiden. Kans is groot dat je dan nog een vergeetwoord uit de familie weer tot leven wekt.
Nelleke Noordervliet (selectie en inleiding)

1000 vergeetwoorden om te koesteren

(Utrecht/Antwerpen 2015)
ISBN 9789460772696
Van Dale Uitgevers

[bol_product_links block_id=”bol_565adf25eb754_selected-products” products=”9200000046134400″ name=”1000 vergeetwoorden” sub_id=”Nelleke Noordervliet” link_color=”D68F00″ subtitle_color=”D6982D” pricetype_color=”FF642B” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFBD7A” border_color=”D27700″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!