De Nederlandse afkomst van Obama?

President Obama is op staatsbezoek in Kenia, het geboorteland van zijn vader. Naast zijn Keniaanse roots wijst de geschiedenis ook uit dat Barack Obama misschien Nederlandse voorouders heeft. Het zou niet de eerste keer zijn. Een beetje googelen van bekende Amerikanen leert dat er verbazend hechte banden bestaan tussen de VS en Nederland. Filmster Jane Fonda is afstammelinge van een Friese immigrant, Audrey Hepburn is dochter van een Nederlandse barones van Heemstra. De vader van Meryl Streep heeft Nederlandse voorouders. Ook de bekende familie Vanderbilt heeft een Nederlandse voorvader uit, hoe verrassend, De Bilt.

Presidenten van Nederlandse afkomst

In de lange rij presidenten van de VS zitten ook een paar ‘Nederlanders’ verstopt. De zesde president, John Adams (president van 1825-1829) had een Leidse vader. De achtste, Martin van Buren (termijn van 1837-1841) sprak zelfs Nederlands. De 26e en 32e presidenten, Theodore Roosevelt (ambtstermijn van 1901-1909) en F.D. Roosevelt (geen familie, hij was van 1933-1945 president) hadden ook Nederlandse voorouders.

De laatste in de rij

Met deze Google-actie in het achterhoofd wordt het interessant om de voorouders van Barack Obama eens onder de loep te nemen. Uiteindelijk is Obama een bijzondere president: de eerste met een Afrikaanse achtergrond die het Witte Huis veroverde.

Afrika en Amerika

Onderzoeker William Addams Reitwiesner zocht de voorouders van Barack uit. Hij is een zoon van een zwarte man uit Kenia en een blanke vrouw uit Kansas. Zijn moeder Michelle zou een afstammelinge zijn van ene George Washington Overall. Hij is de over-over-over-over-grootvader van Barack Obama. Het gaat om zeven generaties terug, we zitten ongeveer in 1850. Deze voorouder zou in het bezit zijn van een vijftienjarig meisje en een 25-jarige vrouw. De moeder van G.W. Overall, Mary, zou in het bezit zijn geweest van twee volwassen slaven. Deze bevindingen van Reitwiesner zijn overigens door de woordvoerders van Obama niet bevestigd.

Een jonge Obama met zijn moeder Ann Durham, grootvader Stanley Durham en halfzus Maya Soetoro-Ng (bron: Wikimedia Commons)

Een jonge Obama met zijn moeder Ann Durham, grootvader Stanley Durham en halfzus Maya Soetoro-Ng (bron: Wikimedia Commons)

Friesland en Amerika

Een ander verhaal dat de ronde doet, voert ons terug naar Friesland, naar het geslacht Obbema, een bekende sportersfamilie. De stamboomonderzoeker Koen Verhoeven ontdekte dat Barack Obama een achterneef zou zijn van de elfstedentochtrijder Lieuwe Obbema en van de kaatser Siebe Obbema. De oudoom van Lieuwe was Jelle Obbema, die rond 1870 naar Kenia vertrok om te handelen in pepermuntolie. Hij zou een van de grondleggers worden van de King pepermuntfabriek.

Handel en vrouwen

Jelle was niet alleen gek op pepermuntolie, hij was ook verzot op vrouwen, en wel zwarte vrouwen. Naast zijn handelsbetrekkingen was hij verwikkeld in vele liefdesaffaires. Beroerd was deze rokkenjager niet. Alle kinderen die hij verwekt had droegen zijn naam. Hij nam zijn verantwoordelijkheid. Obbema werd op zijn Keniaans al snel uitgesproken als Oobema en in Amerika is dat Obama.

Een van de zoons van Jelle de vrouwenversierder heette Sjoerd-Bark. Een Friese dubbelnaam, maar de verbinding met Barack is duidelijk. In het familiewapen van de Obbema’s zijn twee leliebladen (pompeblêden) en een kaatsbal te zien tegen een gouden achtergrond. Onder het wapen prijkt de Friese leus ‘Ja wy kinne’. Drie maal raden waar Barack Obama’s campagneleus ‘Yes we can’ vandaan kwam…

https://www.youtube.com/watch?v=IAfNb9-xIg0

4 Reacties op De Nederlandse afkomst van Obama?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!