Het verhaal achter vogelmeststof guano

Over guano, de zakloodjes vertellen het verhaal gaat over de zeevogelmeststof guano. Deze meststof werd, vooral in de tweede helft van de negentiende eeuw, in grote hoeveelheden uit Zuid-Amerika geïmporteerd in Europa.

De samenstelling van deze meststof is uniek door de aard van het voedsel dat de zeevogels verorberden, namelijk vooral ansjovis. Spoedig werd getracht deze meststof kunstmatig na te bootsen, wat resulteerde in de groei van de kunstmeststofindustrie.

Met de invoer en verkoop van guano konden enorme winsten behaald worden. De grondstof werd om die reden vervalst. Dit bedrog resulteerde in het verzegelen van de zakken met loodjes waarop de naam van de firma stond.

Kunstmestrevolutie

Alle grote importeurs komen in het boek aan bod: Gibbs, Dreyfus, Ohlendorff en Moreels. Hun verzegelloodjes worden beschreven en het verhaal van de vogelmest, vanaf de ontginning tot de verkoop in Europa, komt uitvoerig aan bod. Een hoofdstuk van het boek is gewijd aan de fosfaatrijke kunstmeststof ‘Fertiphos’ van  het bedrijf Produits Chimiques de Tessenderloo.

Het boek telt 100 bladzijden op A4 formaat met een softcover en is volledig in kleur. Het is vanaf december te verkrijgen bij het VVV-kantoor te Tessenderlo aan de prijs van 20 euro, afgehaald.

Stan Panis, Over guano, de zakloodjes vertellen het verhaal (2019).

Voor meer informatie zie de website: testavzw.be/nieuwe-publicatie-over-guano-de-zakloodjes-vertellen-het-verhaal/

Om een boek toegestuurd te krijgen stuur je een email naar stan.panis@gmail.com

De verzendkosten bedragen € 6,50 voor België en € 16,40 voor Nederland.

Schrijf je in voor TOEN!