Kippenvel van verhalen over de Middeleeuwen

 

Het boek Korte verhalen in de Middeleeuwen, geschreven door Paul Christiaan Smis bewijst dat het Nederlands een mooie taal is. Zonder goede taal geen mooi verhaal, en dat begrijpt de uitgever Historische Verhalen maar al te goed. De lezer zij gewaarschuwd: als het boek uit is, baal je, en wil je het tweede, derde en alle boeken van deze uitgeverij lezen.

Door Europa in de Middeleeuwen

Afbeelding mag met toestemming van Uitgeverij Historische Verhalen voor deze recensie gebruikt worden op Historien.

Historische Verhalen. Korte verhalen uit de Middeleeuwen

Is het nog mogelijk dat we in de tijd van internet en Youtube de rillingen krijgen van een mooi verhaal? Ja dus. De vertellingen spelen zich op het Europese continent, in -zo zegt de titel al- de Middeleeuwen. Dit tijdvak heeft een wat donker imago, maar niets is minder waar. De verhalen gaan kriskras door Europa en ze maken sprongen heen en terug in de tijd. Zo lezen we hoe dochters van islamitische heersers spelen met afgehakte hoofden van overwonnenen en hoe kruisridders een ware terreur zaaiden in vredelievende staten en steden. We maken kennis met personages die net als mensen nu worstelen met dilemma’s, onbeantwoorde liefdes, geliefden die ten strijde trekken of zij die hun boterham moeten verdienen ten tijde van (een) crisis.

Fictie en werkelijkheid in een overzicht

De verhalen zijn fictief, dus niet waar gebeurd, maar geven een indruk van de Middeleeuwen, iets waar Smis goed in is geslaagd. Om houvast te bieden heeft professor Hoppenbrouwers de inleiding geschreven, met daarin een kort historisch overzicht. Dat is heel duidelijk gedaan; het leest prettig weg. Door dit boek krijgt de lezer een heel ander beeld van dit tijdperk, dan alleen maar donkere duizend jaren. De Middeleeuwen behelzen een tijdvak van duizend jaar aan diversiteit, van bloei, ondergang oorlog en vrede in verscheidene landen en landjes, staten, kalifaten en steden. Het ging om een dynamische tijd.

Het boek bevat (inclusief de inleiding) dertig hoofdstukken. Ieder hoofdstuk vormt een verhaal. In (ik niet vaak genoeg kan zeggen) mooie, goed leesbare, taal. Na elke episode komt de historische context aan de orde en wordt uitgelegd welke personen die in het verhaal aan bod kwamen, echt hebben geleefd en welke figuren en gebeurtenissen fictief waren. Zo leest iedereen prettig. De Mediëvist komt in aanraking met mooie verhalen, de beginner komt op een prettige en toegankelijke manier in aanraking met de Middeleeuwen, en voor wie meer wil lezen, staan er verwijzingen in voor iedereen die zich verder willen verdiepen.

Kippenvel

Smis, schrijf zo voort! zou ik zeggen en hopen maar dat Historische Verhalen nog veel meer van dit soort mooie boeken gaat uitgeven. Tenslotte, het laatste verhaal, mooi en spannend, over een mislukt man, die het edelsmeden maar niet onder de knie krijgt. Hij wordt verliefd op een mooie, vrouw. En aan het einde … Gelukkig, ondanks internet, het kan nog steeds … kíppenvel!

Historische verhalen. Korte verhalen uit de Middeleeuwen

Door Paul Christiaan Smis

Aanschaffen via de boekhandel of bij Uitgeverij Historische Verhalen te Leiden

ISBN: 9789082642643

NUR303

Schrijf je in voor TOEN!