Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter leeft in de hoogtijdagen van de Nederlandse Republiek, in de zeventiende eeuw. Tijdens drie van de vier oorlogen die Nederland met Engeland voert, heeft De Ruyter een hoge positie in de Nederlandse marine. 

michiel_de_ruyter

Michiel de Ruyter. Bron: wikimedia commons

 

 

Op 24 maart 1607 werd Michiel de Ruyter geboren in Vlissingen. Hij groeide deels op zee op. Op zijn elfde maakte hij al zijn eerste zeereis, en vanaf dat moment voer hij regelmatig aan boord van een bewapend koopvaardijschip naar de Cariben. Omdat het schip bewapend was, was het bijna automatisch ook vaak in gevecht, en zo deed de jonge Michiel zijn eerste ervaring op als marinier. Toch bleef hij nog lang in de handel zitten. In de jaren 1630 trok hij er een aantal keer als walvisvaarder op uit. Langzaam bouwde hij een reputatie op van een betrouwbare, goede zeeman en werd een gegoede burger van Vlissingen. Pas in 1641 wordt hij kapitein van zijn eigen schip, in dienst van de Zeeuwse admiraliteit. Al snel bleek dat hij een voortreffelijk tacticus was.

De ster is rijzende

Maar toen in 1650 zijn vrouw Neeltje Engels stierf, wilde Michiel de zee vaarwel zeggen. Hij werd echter al snel terug geroepen, als de eerste Nederlands-Engelse oorlog uitbreekt in 1652. Met de Slag bij Plymouth op 23 augustus van dat jaar boekt de Republiek onder De Ruyter’s bevel de eerste overwinning in de oorlog. Hiermee is hij in één klap een zeeheld. Deels tegen zijn zin in zorgde Johan de Witt er in 1653 voor dat hij vice-admiraal van Amsterdam werd. Een aantal jaar lang zwerft hij rond op zee. Hij helpt bondgenoten van deRepubliek, en wordt hier onder andere door de Deense koning voor beloond met de adelstand. Toen hij in 1665 terugkeerde in Amsterdam na tochten en veldslagen over de hele wereld, werd hij vrijwel meteen luitenant-admiraal, waarmee hij het opperbevel kreeg over de hele Nederlandse vloot. De Tweede Nederlands-Engelse oorlog begon in 1666, en de Vierdaagse Zeeslag in dat jaar was de eerste keer dat de Nederlanders zich echt de sterkere toonden van de Engelsen. De Ruyter’s ster bleef rijzen.

Redder van de Republiek

De Derde Nederlands-Engelse oorlog, tussen 1672 en 1674, is de enige die door Nederland gewonnen is. Vooral de overwinning bij Kijkduin in 1673 wordt al eeuwenlang als belangrijk gezien. Hoewel de combinatie van de Engelse en Franse vloot in aantallen veel te sterk was voor de Nederlandse vloot, wist De Ruyter de overwinning te behalen. Deze nederlaag was voor de Engelsen een van de redenen om zich later uit de oorlog terug te trekken, maar ook om een andere reden erg belangrijk voor Nederland. Zouden de Nederlandse schepen hier namelijk niet overwonnen hebben, dan zou een invasie vanuit zee waarschijnlijk niet te stoppen zijn geweest, en zouden Frankrijk en Engeland Nederland waarschijnlijk ingenomen hebben.

Een jaar na het einde van de Derde Nederlands-Engelse Oorlog, in 1675, werd hij met een zwakke vloot naar de Middellandse Zee gestuurd om Spanje te helpen. In de laatste Slag bij Syracuse op 22 april 1676 raakte De Ruyter gewond en een week later stierf hij, op 69-jarige leeftijd.

De grootste Nederlandse admiraal aller tijden

Het standbeeld van de Ruyter in zijn geboortestad Vlissingen

Het standbeeld van de Ruyter in zijn geboortestad Vlissingen

De Ruyter stond bij zijn leven al bekend als een rechtvaardige bevelhebber, en bovendien een eenvoudig man die probeerde zich niet mee te laten sleuren in allerlei politieke ruzies. Hij kreeg de bijnaam ‘Bestevaer’, wat zoiets als ‘grootvader’ betekent. Hij was een geboren leider, en wist van de Nederlandse zeemacht met haar afzonderlijke bewindslieden een goed getrainde eenheid te maken. In samenwerking met Johan de Witt en later Prins Willem III bouwde hij een ongeëvenaard sterke Nederlandse marine op. Zijn plichtsbesef en vaderlandsliefde waren groot, en een groot deel van de reden waarom hij in 1651 besloot om toch gehoor te geven aan de oproep van de regering om de zee weer op te gaan.

Michiel de Ruyter is veel geroemd in gedichten en zijn portret hing toen hij nog leefde in de vergaderzaal van de vijf admiraliteiten. Bij zijn dood werd hij in heel Europa gezien als de grootste admiraal van zijn tijd, zo getuigen ook zijn vele onderscheidingen. En ook nu nog wordt er vaak een krans gelegd op zijn graf in Amsterdam door de bemanning van een buitenlands oorlogsschip als dat onze hoofdstad aandoet. En ook in eigen land is hij nog niet vergeten. Nog maar twee jaar geleden, in 2007, stond een heel jaar in het teken van hem. Bovendien staat in Vlissingen een enorm standbeeld van hem.

Meer lezen? Like dan onze Facebook!

Bronnen

J.F. Staal [ed.], Grote Winkler Prins Encyclopedie, zevende druk 1966-1975, Elsevier

J. C.M. Warnsinck, Twaalf Doorluchtige Zeehelden, Amsterdam, 1941.

www.michielderuyter.com

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000030213169,1002004004982666,9200000032437182,1001004009065592,9200000036272278,1002004005358126″ name=”de ruyter” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 Reacties op Michiel de Ruyter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!