Potloodtekeningen brengen Humbert tot leven

Elisa Pesapane maakte in opdracht van het Rijksmuseum van Oudheden twaalf potloodtekeningen over het leven van de Nederlandse militair ingenieur en oudhedenverzamelaar Jean Emile Humbert (1771-1839). Notities en tekeningen uit het archief van Humbert en zijn reisgenoot, de Italiaanse graaf Camillo Borgia (1773-1817), vormen de basis van de serie.

PERSBERICHT

Humbert woonde en werkte jarenlang in Tunesië. Hij verzamelde daar voorwerpen uit de oudheid en voerde opgravingen uit. Zijn aandacht ging vooral uit naar de plaats waar in de oudheid de stad Carthago had gelegen. Samen met de Italiaanse graaf Camillo Borgia ondernam hij verschillende expedities. Ze maakten vele aantekeningen, plattegronden, tekeningen en aquarellen van de ruïnes en de oudheden die ze tegenkwamen. Met een romantisch gevoel voor dramatiek noemde Humbert zichzelf later le solitaire des ruines, doelend op zijn ontheemde leven tussen de oudheden.

Jean Emile Humbert (1771-1839) (rechts) en zijn reisgenoot, de Italiaanse graaf Camillo Borgia (1773-1817), door Elisa Pesapane.

 

Agent van het RMO

Humbert gaf zijn verzameling voorwerpen aan Caspar Reuvens, de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden dat in 1818 was opgericht. Als ‘agent van het museum’ kocht hij later in opdracht van Reuvens nog meer Romeinse, Etruskische en Egyptische collecties. Ze vormden de basis van de collectie van het museum, dat later ook het uitgebreide archief met notities, kaarten en tekeningen van Humbert en Borgia in bezit kreeg. Het zijn deze tekeningen en notities waaruit Elisa Pesapane uitvoerig heeft geput voor het maken van haar serie potloodtekeningen.

Le solitaire des ruines

U vindt de tekeningen van Elisa Pesapane achter de Egyptische tempel, in de entreehal van het museum, van 24 mei t/m 17 september 2017.
De tekeningen zijn te koop (incl. passe-partout en lijst). Neem voor meer informatie contact op met de Museumshop: b.vandenbercken@rmo.nl
Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

1 Reactie op Potloodtekeningen brengen Humbert tot leven

Schrijf je in voor TOEN!