Waarom zijn Nederlandse ambtenaren belangrijk?

In veel gevallen staan ambtenaren aan de oorsprong van belangrijke ontwikkelingen. Vaak blijven zij in de schaduw van bewindslieden, maar velen verdienen meer eer.

In Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten zijn 100 mannen en vrouwen geselecteerd die zich vanaf de negentiende eeuw op tal van terreinen hebben ingezet voor Nederland. Wie waren die mensen die werkten aan de eerste spoorwegen, de eerste postzegel, de Rotterdamse wereldhaven. Naast deze gloriedaden, hebben anderen geschiedenis gemaakt met minder erenswaardige zaken. Wie had de twijfelachtige eer de laatste beul van Nederland te zijn, wie zorgde voor het asiel van de Duitse keizer Wilhelm II en wie voerde een paspoort in waar ook de Duitse bezetter bewondering voor had? Wat het antwoord op al die vragen oplevert is niet alleen een geschiedenis van de ambtenaren maar ook de geschiedenis van Nederland.

Ambtenaren! is het resultaat van crowdsourcing. De samenstellers Jeroen Pepers en Davied van Berlo doen het onderwerp van de publicatie eer aan. Zij zijn de inspirerende en initiatiefrijke ambtenaren die tal van mensen wisten te betrekken bij dit project. Zo’n 100 mensen werkten samen om de portretten te schrijven en vorm te geven. De artikelen zijn kort, 2 pagina’s. Dit, en de frisse vormgeving, maken het tot een prettig ‘bladerboek’ om keer op keer een paar portretten te lezen.

presentatie ambtenaren

De initiatiefrijke ambtenaren Jeroen Pepers (links) en Davied van Berlo zorgden voor de totstandkoming van Ambtenaren!

Ambtenaren! is zeker een leuk cadeau voor een inspirerende ambtenaar in je eigen omgeving: die leraar die je enthousiast heeft gemaakt voor geschiedenis, de gemeente-ambtenaar in je dorp die je herkent bij de aangifte van je kind of die oom die al jaren werkt bij de overheid en al even lang je clichégrappen over ambtenaren met een gulle blik weglacht. Of als je die oom bent: geef het aan die neef met zijn flauwe grappen om te laten zien dat ambtenaren weten wat werken is.

Lees het persbericht.

Lees meer over de presentatie van Ambtenaren! op 12 juni 2015 in Den Haag.

Ambtenaren!, 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten
Jeroen Pepers en Davied van Berlo, samenstelling
ISBN 978-90-1239-560-1, € 14,95 (voor ambtenaren: € 9,95 tot 1 januari 2016)
Bestel op: http://bit.ly/Ambtenaren

[bol_product_links block_id=”bol_55978b316ac45_selected-products” products=”9200000045961283″ name=”Ambtenaren!” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!